hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új elnök a csúcsbank székében

2003. 11. 17.
A gentlemen agreement értelmében az EU legfontosabb pénzügyi intézményét, az Európai Központi Bankot (EKB) novembertől a francia jegybank elnök, Jean-Claude Trichet vezeti. A német– francia vetélkedés kompromisszumaként elsőként a neves bankszakember, a holland Wim Duisenberg vezette az intézményt, akit most a francia bankár vált. Trichet beiktatása előtt nem sokkal mentette fel a párizsi bíróság csalásban való bűnrészesség alól, s ezzel tíz hónapos börtönbüntetést úszott meg a neves szakember. Az új elnök a közös európai valuta sikere zálogának tartott úgynevezett stabilitási paktum megőrzését tartja legfontosabb feladatának.



Jean-Claude Trichet az új bankelnök. Évek óta erre a pillanatra vár Fotó: Reuters 

Mint ismeretes, az új európai valuta, az euró Wim Duisenberg bábáskodása alatt született meg, és érte el a stabilitását. Duisenberget kiváló szakembernek tartják, az olajválság idején lett Hollandia pénzügyminisztere, majd tizenegy évig volt jegybankelnök. Ezekben az években szerzett igazán népszerűséget, amikor hozzájárult a holland gazdasági csodához, amely révén csökkent a munkanélküliségi ráta, beindult a gazdasági növekedés, és stabilak lettek az árak Hollandiában. Búcsúbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a mai gazdasági problémák nem adnak elegendő indokot a stabilitási paktum fellazítására, utalva ezzel arra, hogy az elmúlt évek gazdasági visszaesése miatt több, meghatározó európai állam, úgymint Német- vagy Francia-, illetve Olaszország rendszeresen túllépi a paktum keretszámait, például az államháztartási hiány mértékét, ami miatt súlyos eurómilliárdokat kell büntetésként fizetniük. Ezek az államok most módosítani szeretnék a paktum szabályait, Duisenberg azonban úgy véli, katasztrófa lenne az EU számára, ha ez bekövetkezne. 

A leköszönő elnök szerint utódja, Trichet számára a legnagyobb kihívás annak a politikai akaratnak az újjáélesztése és megerősítése lesz, amely a valutaunió létrejöttét korábban lehetővé tette. Trichet beiktató beszédében kiemelte, hogy a piac elfogadta az erős eurót, amelyet ő maga is támogat, azonban szükséges az euróövezetben a bizalom erősítése. Egyes elemzők Trichet elnökségétől a bank politikájában gyökeres változtatásokat remélnek – írta a BBC News Online.

Gyanúsított elnökjelölt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!