hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Riogató számok

2003. 10. 06.
Alig készült el a jövő évi költségvetés, máris komoly ellenzői támadtak. Az önkormányzatok nagy része fellázadt a számok láttán, csődökkel, intézménybezárásokkal riogatnak, 50 milliárdos többletet követelnek – válasz még nincs.  A büdzsé keretszámaiból mára egyértelművé vált, hogy jövőre alig egy százalékkal emelkednek majd a reálbérek, viszont nagyobb lesz az infláció. 



László Csaba a jövő évi költségvetéssel Fotó: MTI

Az "építés éveként" fémjelzett 2004 költségvetése ellen az első napon fellázadtak az ország kétezer településének polgármesterei. Öt önkormányzati szövetség fordult petícióban a miniszterelnökhöz, mivel vészesen szűknek találták a 2004-re előirányzott önkormányzati támogatásokat. A több mint kétezer településért felelős vezetőség szerint a kormányzati tervekben leírtaknál legalább 50 milliárd forinttal többre lenne szükségük ahhoz, hogy ne kerüljön sor kényszer? iskolabezárásokra, fontos beruházások elhalasztására, illetve a tömegközlekedés leállítására. A Fidesz képviselői szerint katasztrofális az önkormányzati fejezet. Szita Károly, Kaposvár polgármestere és az ellenzéki párt képviselője szerint az uniós csatlakozás vesztesei a falvak és
a városok lesznek. Szégyennek nevezte, hogy a polgármesterek tüntetni kényszerülnek a Belügyminisztérium előtt, hogy módosítsák a fejezetet. Bejelentette, hogy a Fidesz önkormányzati tagozatában már ezerötszáz polgármester és önkormányzati képviselő regisztráltatta magát. 

Másik oldalról, az előzetes híresztelésnek megfelelően jövőre csökken a személyi jövedelemadó. A Pénzügyminisztérium előzetes számításai szerint a reáljövedelem átlagosan 0,9 százalékkal emelkedik az intézkedések eredőjeként. Más számítások szerint viszont közel egy százalékos reálérték-csökkenést szenvednek majd el a bruttó 600–650 ezer forint jövedelemmel rendelkezők, illetve 1,2–1,6 százalékkal emelkedik az egymillió és 1,25 millió forint közötti bruttó jövedelemsávba tartozók reálkeresete. Nem lesz változás a bruttó 1,8 milliót keresők esetében. 

A nyugdíjak reálértéke az idén 7,7 százalékkal nőtt, jövőre pedig 2,5 százalékkal fog. Az érintettek januárban 6,3 százalékos emelésre számíthatnak, és jövő novemberben kéthavi plusznyugdíjat kapnak meg. Visszaesik ugyanakkor az adókedvezményezettek száma a nyugdíjjárulék, a lakáshitel és a befektetési hitel igénylőinek körében. Reálértékét megőrizve fog viszont növekedni jövőre a családi pótlék. Az anyasági támogatás és a gyes 6,3 százalékkal nő. Emelkedik a rendszeres gyermekvédelmi támogatás reálértéke gyermekenként havi 500 forinttal, az idei 4600-ról 5100 forintra. 

Nem vitás, jövőre gyorsul a pénzromlás üteme, amely részben az áfakulcsok emelkedésének tudható be. Pusztán ez 1,5 százalékkal emeli meg az inflációt. 

A pénzügyminiszter szerint a jövő évi gazdasági növekedés 3,5 százalék, a várható infláció pedig 5–6 százalék között lesz. A jegybank viszont a jövő évre továbbra is átlagosan 6,5 százalékos árszínvonal-emelkedéssel kalkulál.

Ami megmarad - Gyermekes családok szja alól mentesített éves jövedelme Ft

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!