hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Örömmámor és amnézia
Rekordösszeg a Postabankért

2003. 10. 06.
Rekordösszegért, 101 milliárd forintért kelt el az egykori rossz hír? "Maci-bank". A Postabank – gyermekbetegségekkel terhelt – első korszaka ezzel lezártnak tekinthető; az új tulajdonos, az osztrák Erste Bank pártfogásában minden bizonnyal új időszak kezdődhet. Némelyek nem ilyen biztosak ebben, úgy vélik, a múlt a névhez kötődik, s a még le nem zárt perek újabb és újabb feszültségeket kelthetnek, nem beszélve a milliárdokban mérhető esetleges kárpótlásokról. Mások a 101 milliárd forintot sokallják, az Erste Bank vezetői mindenesetre elégedettek, úgy vélik, jó üzletet csináltak.



Kisbenedek Péter, az Erste Bank vezérigazgatója és Aijen Janmant, az osztrák anyabank képviselője a boríték felnyitásakor. Nyerő pillanat Fotó: MTI 

A Közép-Európa lakossági bankjai között piacvezetőnek számító Erste Bank 11,1 milliós ügyfélkörrel rendelkezik, s a Postabank megvásárlása hozzájárulhat a bank magyarországi pozíciójának megerősödéséhez. Szakértők szerint túl magas árat (a könyv szerinti érték 2,7-szeresét) fizettek az osztrákok. A Postabank informatikai rendszere elavult, amely további milliárdokban mérhető fejlesztéseket követel meg az új tulajdonostól. Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója úgy véli, akár már 2005-ben nyereséget termelhet a Postabank. A vásárlással mindenesetre az Erste az OTP után a második legnagyobb lakossági bank lett, együttesen 200 bankfióknál fogadják a 900 ezer ügyfelet, az együttes piaci részesedése 10-11 százalékot tesz ki. Az Erste tudatosságát jól mutatja, hogy már két évvel ezelőtt kitűzte célul, hogy 20-25 százalékos részt ér el a lakossági, valamint a kis- és közepes vállalkozók piacán. Kérdés persze az, meg tudja-e szorongatni, be tudja-e érni a lakossági szolgáltatások első helyezettjét, az OTP-t.

Mennyi az annyi?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!