Kereső toggle

Mindennapi kenyerünk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lassan vége az üzletláncok őszi kenyérakcióinak. A nyári aszály okozta gabonainflációt még kivédhették a fogyasztók, közeledik azonban az újabb próbakő. Miként hat uniós tagságunk a kenyér árára?Kenyérbolt. Jó üzlet Fotó: Somorjai L.

A szakértők megnyugtató véleménye szerint csatlakozásunk nem drágítja meg a kenyeret. Ennek első, kézzelfogható jelei már most, a vetés idején megmutatkoztak. 

Bár a nyári aszálykárok miatt az egész országban jelentősen csökkentek a gabona-terméshozamok – így a tavalyihoz képest átlagosan 60 százalékkal kell többet fizetni a gabonaféleségekért –, a vetőmagok iránt rég nem tapasztalt nagyságú kereslet nyilvánult meg a piacon. Olyannyira, hogy mostanra a vetőmag gyakorlatilag el is fogyott. 

A piac intenzitása az uniós szabályzat bevezetésének közelségével magyarázható. 2004. május elsejétől ugyanis – hazánkban 1990 óta először – egy egységes és kiszámítható támogatási rendszer lép életbe, amely jelentős garanciákat biztosít majd a termelők részére. A gazdák a garantált felvásárlási ár mellett
hektáronként 32-37 ezer forintos támogatásra számíthatnak majd, a jelenlegi 12-14 ezer forint helyett. Habár az unióban garantált felvásárlási ár minimuma csak a termelők önköltségét fedezi, ezt – a várhatóan erős verseny miatt – biztosan nem követi majd a kenyér jelentős áremelkedése – vélik a szakértők.

Olvasson tovább: