hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesz-e ingyenes autópálya?
Decembertől újra négynapos matrica

2003. 10. 26.
Nem támogatja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) azt a törvényjavaslatot, amely ingyenessé tenné a magyar autópályák használatát. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) által kiadott tervezet készítői január elsejétől a jelenlegi gépjárm?adónak megfelelő összegben – minden 100 kilogramm után 1200 forint – bevezetnék az úgynevezett úthasználati díjat. Az új adónem egyben ki is váltaná a régi súlyadót, viszont a külföldiek által üzemeltetett gépjárművekre is érvényes lenne. A javaslat beterjesztői szerint az ez utóbbiból származó többletbevétel fedezni tudná a térítésmentes autópálya-használatot. A GKM vezetősége azonban elvetette az elképzelést, mivel az nincsen összhangban az Európai Unió díjpolitikájával.



Az Állami Autópálya Kezelő Rt. javaslata szerint egész évben megmaradna a négynapos autópálya-matrica. A közkedvelt konstrukció ősztől tavaszig mintegy 1000 forintba kerülne, a nyári időszakban viszont – a fokozottabb használatot figyelembe véve – némileg drágább lenne, nyilatkozta lapunknak a társaság szóvivője. Az új matrica a tervek szerint decembertől lesz először megvásárolható.

Fotó: Somorjai L.

"A javaslat környezetvédelmi vonatkozásával, illetve az egyszer?bb adófizetés irányába tett kezdeményezésével egyetértünk – nyilatkozta a Heteknek Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) szóvivője –, a kötelező úthasználati díj viszont egyetlen EU-tagországban sem létezik. Emiatt a tervezet összességében nem elfogadható."

A szóvivő továbbá elmondta, amiatt sem kivitelezhető az elképzelés, mert az ÁAK bevétele kizárólag az autópályadíjakból áll, ennek hiányában finanszírozatlanná válna a működése. A külföldi gépjárművek megadóztatásából származó – a javaslat benyújtói által közel 50 milliárd forintra becsült – összeg felhasználásának pedig jogi akadályai vannak, mivel e felett más minisztériumok rendelkeznek. A súlyadó megszüntetése pedig még az önkormányzati törvény módosítását is maga után vonná.

A GKM-mel egyetértésben az ÁAK sem tartja relevánsnak a tervezet azon feltételezését, miszerint az ingyenesség csupán 11 milliárd forintos bevételkiesést jelente az autópálya kezelőjének. A javaslat emellett a hatályos infrastruktúra-szabályozással is ütközik, mivel az egyes infrastruktúrák használatáért fizetett díjaknak – az uniós bizottság megállapítása szerint – mindig az igénybe vett szolgáltatás nagyságával kell arányban állniuk. Az adót emiatt semmiképpen sem válthatja ki egy díjbevétel.

Lapunk a KVM kommunikációs főosztályától megtudta, a minisztérium hivatalos álláspontja szerint sajnálatos tény, hogy a javaslatuk még az előtt került nyilvánosságra, hogy elnyerte volna a végleges formáját. A KVM szakértői valóban készítettek egy tervezetet, amely szándéka szerint a súlyadót úthasználati díjra váltaná fel annak érdekében, hogy a magyar autósok mindenféle matrica vagy egyéb díjfizetés nélkül használhassák a magyar autópályákat. Ez a javaslat azonban még nem alkalmas arra, hogy a kormány elé kerüljön, hiszen még a tárcaközi egyeztetések sem zárultak le.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!