hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Előnyben az informatikusok

2003. 10. 13.
Manapság egyre gyakrabban éri csalódás a fiatal diplomásokat, amikor az egyetem, főiskola végeztével elkezdik keresni a helyüket a nagybetűs életben. A megfelelő állás megtalálása egyre nehezebb, nem ritkán hosszú hónapok sem hozzák meg a várt eredményt. Lapunknak nyilatkozó szakértők azonban kitartásra buzdítják a fiatalokat. Általában száz önéletrajzot is el kell küldeni különböző vállalatokhoz, míg végre sikerrel járunk. 



Egyetemisták a kapuk előtt. Nehéz a bebocsátás Fotó: MTI

A tapasztalatok szerint a friss diplomások egyre nehezebben találnak munkát, s ez a kedvezőtlen tendencia az idén elérte az eddigi legmagasabb csúcsot. Augusztusban és szeptemberben több mint ötezer diplomás fiatal jelentkezett a munkaügyi központokba, szakemberek szerint számuk a valóságban ennek akár a három-négyszerese is lehet. A munkanélküliek között a 18–24 éves korosztály aránya 22 százalék, szemben az uniós 16 százalékos átlaggal. Pusztán augusztusban és szeptemberben közel 900 fővel nőtt az állástalan diplomás fiatalok száma. 

A nehézségek több forrásból is erednek. Az elmúlt években, amikor szélesebb rétegek számára nyílt meg a felsőfokú oktatás lehetősége, nagyságrendekkel többen végeztek, s ez nemcsak a diploma értékét csökkenti, hanem túlkínálatot okoz az egyes szakmákban. E folyamat részeként mára túltelítetté váltak olyan szakmák, amelyek korábban biztos megélhetést jelentettek, mint például a jogi, a pénzügyi, a gazdasági végzettség. Az elhelyezkedési nehézségek nemcsak vidéken, hanem a fővárosban is kézzelfoghatóak. Nem ritka, hogy vidéki városokban informatikai végzettséggel is fél évig, egy évig munkanélküliként kénytelenek várni egy-egy megüresedésre. A tavalyi 50 százalékos béremelés miatt már a pedagógusi szakma is kezd betelni, hiszen több tanár visszatért az oktatásba. Joggal panaszkodhatnak a művelődésszervezők, az agrár- és könny?ipari végzettséggel rendelkezők is, de a legdivatosabb marketing- és reklámszakmák is telítetté váltak 2003-ra. Jellemzően az érettségizettek 30 százaléka, a diplomások 15 százaléka nem tud a végzettségének megfelelő munkakörben elhelyezkedni, amit a szociológusok a kapcsolati tőke hiányával magyaráznak. A szociológusok arra a – szintén a rendszerváltással együtt járó – problémára is keresik a választ, miként lehet megoldani annak a jól képzett szakmunkásrétegnek az utánpótlását, amely a régi rendszerben a társadalom legnagyobb részét magába foglalta. Mára a külföldi befektetők legnagyobb akadálynak a megfelelő szaktudással rendelkező szakmunkások hiányát tartják. 

A friss diplomások gyors elhelyezkedését a szakmájuk telítettsége mellett a nagyvállalatok elvárásai is hátráltatják. Főként a multik azok, amelyek szakmai gyakorlattal rendelkező fiatalokat keresnek, s így a pályakezdők gyakran épp emiatt nem tudnak megfelelő gyakorlatra szert tenni. Megfelelő álláshoz elengedhetetlen az idegennyelvtudás, elsősorban az angol társalgás szint? ismerete, s ez az uniós csatlakozást követően még inkább vízválasztó kritérium lesz. 

A KSH felmérése rámutat arra, hogy sokan nem fogadják el a képzettségüknek nem megfelelő állásajánlatot, inkább kivárnak. A Fővárosi Munkaügyi Központ tájékoztatása szerint a műszaki végzettség? – villamos- és gépészmérnök – fiatalok a legkeresettebbek, különösen akkor, ha az valamilyen gazdasági képzettséggel is párosul. Továbbá változatlanul népszerű a pénzügyi vonal és az informatika. Ilyen munkakörökre folyamatos a kereslet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!