hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy kis mediterrán életöröm
Görög falu a Balatonnál

2003. 10. 06.
A "görög falu" néven elhíresült, nyolc éve romosan álló balatonfüredi ingatlant az enyészettől szabadította meg a Masped Rt., 400 millió forint értékben. A beruházás befejezésének csupán egyetlen feltételt szabott, hogy megépíthesse a Balaton első vízi vidámparkját a bevásárlópark szomszédságában. 



"Görög falu" a magyar tenger partján. Újjászületés előtt Fotó: MTI

Ki ne látta volna Balatonfüred szélén, a 71-es főút Tihany felé vezető szakasza melletti domboldalt, ahol egy kis hófehér, görög falucska terül el. Zavarba is kerül az ember, hogy most a Balaton helyett az Égei-tenger felé jött, vagy ez az álfalu egy tengerparti nyaralás hirtelen fellángolásból született, de meg nem valósult emlékképe. A válasz egy harmadik verzióban látszik kirajzolódni. A kilencvenes évek elején egy nagyszabású turisztikai célú terv megvalósulása érdekében az amúgy tőkeerős cég megvásárolta a szóban forgó frekventált területet. A kuriózumnak számító beruházás kudarcára többféle magyarázat is van. A balatonfüredi terv ötletgazdája és építtetője, az Intell Rt. 150 millió forintos hitelből, valamint a kereskedőktől elővásárlás címén beszedett összegből akarta finanszírozni a már az 1995-ös indulásakor is 500 millióra becsült vállalkozást. A helybeliek szerint az önkormányzat és az expolgármester is akadályozta az építkezés előrehaladását, így hamar kiderült, hogy a grandiózus építkezés megbukott. A cég felszámolását a Kossuth Holdingra bízták, de több mint nyolc év kellett, mire olyan biztos tőkeerővel rendelkező befektetőt találtak, aki nemcsak megvásárolja az ingatlant, de be is fejezi az építkezést. A Masped Első Magyar Szállítmányozási Rt. a napokban bejelentette, hogy 2004 közepére átadja az – új nevet is kapott – Annagora Park- és bevásárlóközpontot. Óvatos becslések szerint legalább még egyszer ennyit kell ráfordítani a görög hangulat felélesztésére. A négyhektáros bevásárlócentrumban 150 üzlet, 170 árusítóhelyes piac és egy 800 férőhelyes parkoló kap helyet. A garantált nyereség érdekében egy további, mintegy 3,3 hektáros szomszédos területen olyan egyedülálló vízi komplexumot építenek, ahol szörfpályák, gyorsfolyók, óriás csúszdák biztosítják az új Annagora Park és az északi part fővárosának népszerűségét. Az önkormányzat ígéretet tett arra, hogy a jelenlegi beruházáshoz minden támogatást megad. Remélhetőleg a jövő nyári szezonnal megnyíló mediterrán falu elfújja a rossz emlék? építkezést, és a turisták jó szájízzel falatozzák majd a souflakit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!