Kereső toggle

Ingyenes lehet a diákbérlet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem emelkedik duplájára a diákjegyek ára – adta ki hivatalos közleményét a Pénzügyminisztérium (PM), miután a Napi Gazdaság szinte kész tényként számolt be arról, hogyan változik jövőre a helyi és helyközi diákbérletek 67,5 százalékos kedvezménye. A napilap információi szerint a jelenlegihez képest 90 százalékkal drágulna a tömegközlekedés a tanulók számára a tervezett áfa- és az inflációs viteldíjemelések miatt. Ez azt jelentené, hogy az említett bérletekre 2004-ben csupán 53, illetve 45 százaléknyi támogatás jutna.Ingyen utak. Extra kedvezmény a diákoknak Fotó: Somorjai L.

Ezzel szemben a PM illetékesei hetek óta dolgoznak annak megvalósításán, hogy a naponta ingázók számára jelenleg is élő 90 százalékos kedvezményt 100 százalékra emeljék – derült ki a közleményből. Az elképzelések szerint ennek technikai feltétele egy jelképes összeg? bérlet egyszeri megvásárlása lenne, amely kiváltása után ingyenes utazásra jogosítaná tulajdonosát. Az ehhez szükséges 5,1 milliárd forintnyi többletforrás közel fele-fele arányban a MÁV-ot, illetve a Volán társaságokat terhelné.

A minisztérium szerint az új árkiegészítési rendszer – a sajtóban közölteknél jóval méltányosabb – megoldást nyújt majd a fiataloknak. Azt azonban még szóvivőjük sem tagadta, hogy a készülő tervezet ugyanakkor "beáldozna" más diákutazási kedvezményeket. Ennek a drágulásnak a mértéke azonban semmiképpen sem felel meg a lapban foglaltaknak.

Olvasson tovább: