hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Internet mindenkinek

2003. 08. 25.
A nappaliban a tévéállvány alsó polcán személytelenül villog a videomagnó dátum és idő kijelzője. Középkorú tulajdonosának túl bonyolult és érthetetlen, azontúl szokatlan is a beállítása, csak időpocsékolásnak tartja a programozással járó vesződést. Nem úgy a tizenéves unokák, ezeknek a gyerekeknek játék az a pár másodperces ujjgyakorlat, amíg a digitális órát beállítják. A videók és hifitornyok túldigitalizált paneljei okozta kihívásból még fel sem ocsúdtak sokan, máris következett a mobilkorszak, amelyet ismételten a tinik sms-generációja adaptált a legkönnyebben. A ránk váró újabb "megpróbáltatás" nem más, mint az internethasználat mindennapos gyakorlatának az elsajátítása. Minden bizonnyal rövid időn belül az internethasználat annyira nélkülözhetetlenné fog válni hazánkban is, mint a mobiltelefon, melynek a költségei sem olyan magasak, mint gondolnánk. 

Az internet lényegében nagyon nagy mennyiség? információ nagyon gyors továbbítását teszi lehetővé. Nincsenek távolságok. Az Egyesült Államokban a számítógéppel rendelkezők 70 százaléka internetezik, az EU-ban ez az arány 50-60 százalék, kies honunkban pedig pusztán 8. Ha rendelkezünk PC-vel, akkor körülbelül 20 ezer forint egyszeri befektetéssel (modem, csatlakozási díj, beszerelési költség) internetezésre alkalmassá tehető a számítógép. Az információ hatalom, aki gyorsabban jut hozzá, az marad életben. Jellemzően három különböző szolgáltatási alternatíva közül lehet választani. Ezek között a különbség olyan, mint az egyes autómárkák között. Elutazni egy másik városba lehet Polski Fiattal is meg Mercedesszel is. Az első lehetőség a telefonvonalon keresztül megvalósuló szolgáltatás, amely nem igazán gyors és túl költséges (az esetleges havi 4-9 ezer forint előfizetési díjon felül kb. 6 Ft/perc telefonszámlát is jelent). Lehetséges továbbá a kábelcsatornán át történő csatlakozás, amelynél nincs telefonköltség, viszont adatmennyiség-korlátozással és havi kb. 10 ezer forint előfizetési díjjal jár. Ezenkívül választható a rádiófrekvenciás mikrohullámú sugárzással közvetített internet, amely 4-9 ezer forint havi előfizetés mellett 64 és 256 kilobit/sec adatmennyiség (a telefon és fax 24 kilobit/sec információegységet tud továbbítani) korlátozás nélküli le- és feltöltését teszi lehetővé, ami magyarán annyit tesz, hogy filmminőségben lehet akár élő adást is nézni. 

Hol fontos az internet? Sokat segít az oktatásban, az önképzésben, komplett tankönyvek és tanmenetek letölthetőek, sőt pár év, és kamerák előtt fogunk vizsgázni az iskolától akár 500 km-re! De hasznos az ügyfélkör bővítésében is, például egy építész vagy egy adminisztrátor be tud jelentkezni 300 ezer címre, különböző cégekhez, ahonnan a megrendelést interneten kapja, és az eredményeket is a hálón át küldi vissza, a fizetését pedig banki átutalással rendezik. A hivatali ügyintézés is átalakul, az APEH már ma is elektronikus bevallásokkal és
áfaösszesítésekkel dolgozik, a Földhivatal, sőt a Cégbíróság is elérhető ezen az úton. Nincs sorban állás, nincs fénymásolás és egyéb járulékos költségek. Nem elhanyagolható tényező a média világa sem: a CNN, a HVG, (a Hetek), de lokális újságok is az interneten tálalják a legfrissebb híreket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!