hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fapados áron bársonyszékben
Repülőjegyek tizenötezer forint alatt

2003. 08. 25.
Új helyzetet teremtett a magyarországi légiforgalomban a "fapados járat" néven elhíresült diszkont légitársaságok megjelenése, hiszen a skandináv Snowflake és a német Germanwings szinte "fillérekért" elröpíti az utasokat a választott célpontok felé. A versenybe ezúttal a Malév is beszállt egy roppant vonzó ajánlattal, miszerint október 1. és december 15. között Európa és a Közel-Kelet (Tel Aviv és Bécs kivételével) nagyvárosaiba 14 900 forintért utazhatunk. A Malév bejelentésére néhány órán belül a külföldi légitársaságok között vezető Lufthansa is reagált – gyakorlatilag ugyanazt kínálva az utazóközönségnek. A Malév vezetése felháborodását fejezte ki, hogy a Lufthansa nemes egyszerűséggel lemásolta "A Malévval egy tank benzin áráért" elnevezés? kampányát.



Alacsonyabb árakon szállnak Fotó: MTI

Ahogy korábban megígérte, a Malév hadat üzent a hagyományos légitársaságokkal
konkuráló "fapados" repülős cégeknek. Először a Snowflake keddi és szombati napokon indított stockholmi járataira reagált, amikor a közel 70 ezer forintos jegyet az érintett napokon 39 900 forintra "leértékelte". Hétfőn azonban minden előzetes várakozást túlszárnyalva nyilvánosságra hozta nagyszabású őszi akcióját, amelynek keretében rendkívül kedvező áron 30 ország 35 városába (köztük Athén, Berlin, Frankfurt, Genf, Hamburg, Helsinki, Isztambul, Koppenhága, Krakkó, Madrid, Milánó, München, London, Párizs, Róma, Split, Stockholm, Stuttgart, Temesvár, Velence, Zürich, Damaszkusz, Bejrút) utazhatunk. Az egy útra szóló jegy ára 14 900 forint, az oda-vissza szóló jegyet 29 800 forintért kínálják. Ez utóbbi esetén a célállomáson eltöltött éjszakák száma minimum kettő. 

A Malév felkészült a járatai iránt megnövekedő érdeklődés fogadására: az infóvonalon 06(40)21-21-21 már hétvégén is reggel 8-tól este 8-ig fogadja a hívásokat. Ez a lehetőség majdnem egyedülálló, hiszen a visszaútra szóló jegy megváltása nélkül is olcsón eljuthatnak az utasok a kiválasztott célállomásra. Az akció a Malév menetrend szerinti járataira érvényes, nem tartalmazza azonban a repülőtéri illetékeket. A jegyek szeptember 15-ig válthatók meg, s azokat a foglalást követő 48 órán belül kell kifizetni. Ezek után azonban már ne gondoljuk meg magunkat, mert a remek ajánlat szépséghibája, hogy a jegyek nem módosíthatók és nem válthatók vissza. Ugyanakkor nem is jelenti azt, hogy feltétlenül ennyiért és akkor utazhatunk, amikor szeretnénk – hangzott a túlzott várakozásokat kissé lehűtő válasz a Malév kereskedelmi vezérigazgató-helyettesétől. Nemes Ervin elmondta, hogy a legkeresettebb desztinációkra péntek délutánonként nem biztos, hogy lesz hely, egy átlagos hétköznap viszont akár 15-20 hely is lehet. Mindenesetre óriási előny, hogy mondjuk egy londoni gépre 14 900 forintért felszállhatunk, s ugyanazt az ellátást kapjuk, mint azok, akik a teljes árat kifizették, ebben az esetben 70 000 forintot. Nemes hangsúlyozta, hogy a piac generálása a fő cél, ami – úgy tűnik – sikerült is, ugyanis a Lufthansa eddigi legmélyebb árrepülését hajtotta végre a Malév-bejelentés hatására. A német légitársaság akciója ugyanerre az időszakra szól, ugyanennyiért, vagyis 29 800 forint plusz a repülőtéri illeték. A kínálatban szereplő városok: Amszterdam, Berlin, Bologna, Brüsszel, Koppenhága, Dublin, Düsseldorf, Frankfurt, Genf, Hamburg, Helsinki, Isztambul, London, Madrid, Milánó, München, Párizs, Róma, Stockholm, Stuttgart, Velence és Zürich. Ez az ár itt is csak a szerencséseké. A "fapados" járatokon gyakran utazók ugyanis már tudják, hogy ha hirtelen, egy héten belül kell utazniuk, szinte biztos, hogy nincs hely. A Lufthansával utazók ezenfelül készüljenek fel egy németországi átszállásra, ugyanis csak így juthatnak el a fenti európai városokba. 

A sajtóban már viharos kampányként emlegetett ügy résztvevői közül lapzártánkig a Lufthansa hivatalos nyilatkozatot nem tett közzé, de lapunknak sajtóképviselőjük elmondta, hogy a légitársaság a Malévval közösen szeretné megoldani a felmerült problémát, és nem kíván a médián keresztül üzengetni. Megemlítette, hogy már tettek is lépéseket ez irányba. Nemes Ervin lapunknak elsősorban azt hangsúlyozta, hogy sem a Lufthansával, sem az akcióval nincs baja, csupán azzal, hogy a Lufthansa kreatív ügynöksége még arra sem fordított gondot, hogy a reklámban egy más benzinkutat ábrázoló képet közöljön. A kampányt népszerűsítő kreatív anyag védett szellemi termék – mondta Nemes –, amelynek illetéktelen felhasználása az üzleti etika durva megsértésének számít. Valamint azt is megerősítette, hogy valóban érkezett megkeresés kapcsolatfelvételre a Lufthansa részéről. 

Ennek az árháborúnak a nyertesei most mi, utazók vagyunk. Úgy tűnik, erős utószezon várható idén, amihez a repülést népszerűsítő, mérsékelt árak nagyban hozzájárulnak, hiszen egy tank benzin áráért (2003. június 30-i APEH-adatok alapján 59,6 liter 98-as üzemanyag ára 14 900 forint) akár 2000 km távolságra is eljuthatunk.

Utazz a stréberrel

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!