hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Extra számítógép-akció a Sulinet Expressztől

2003. 09. 01.
Jelentős kedvezménnyel vagy akár ingyen juthatnak számítástechnikai eszközökhöz az igényjogosultak a kormány Sulinet Expressz adókedvezményes programja révén. A program segítségével az adókedvezményre jogosultak köre a több mint 1500 hivatalos Sulinet Expressz értékesítőhelyen vásárolhat, bérelhet vagy lízingelhet személyi számítógépeket, alkatrészeket és egyéb számítástechnikai eszközöket.

A pályázatban foglaltak szerint a nyertes cégektől vásárolt számítógépek és informatikai eszközök árából maximum 60 ezer forint adókedvezményként
visszaigényelhető a következő évi szja-bevalláskor. Ez a kedvezmény három éven keresztül érvényes. A termék árát vagy a bérlés, lízingelés költségeit ki kell fizetni, majd az adóbevallásnál jelezni kell a jogosultságot, és így évente akár hatvanezer forint is visszaigényelhető. Tehát ha a jogosultak közül valaki vásárol egy számítógépet például 150 ezer forintért, akkor 2004 márciusában az adóbevallásban a fizetendő adójából 60 ezer forintot visszaigényelhet. Azaz neki a számítógép csak 90 ezer forintba fog kerülni (természetesen ha rendelkezik megfelelő összeg? jövedelemmel). 

Egyazon személy több címen is lehet jogosult (például pedagógus és szülő is), de ebben az esetben is csak maximum 60 ezer forintot igényelhet vissza. Egy gyermek után mindkét szülő külön-külön érvényesítheti az adókedvezményt, így akár 120 ezer forintot is visszaigényelhetnek, de a kedvezményt nem vonhatják
össze. Mit jelent ez? Ha vásárolnak egy számítógépet, akkor csak az egyikük veheti igénybe a kedvezményt, az akinek a nevére szól a számla. Ebben az esetben annak a szülőnek a nevére érdemes kérni a számlát, aki több adóköteles jövedelemmel rendelkezik. Ha vesznek egy számítógépet, és mellé még szeretnének nyomtatót, szkennert stb., akkor a többi eszközt a másik szülő nevére kell megvásárolni, és így mindkét szülő igénybe tudja venni a kedvezményt. A kedvezmény nem csak egyszeri vásárlásra szól, több vásárlásból is összejöhet a 60 ezer forint, azonban minden egyes vásárlás esetén fenn kell állnia az igényjogosultságnak. 

A kedvezményre való jogosultságot a vásárláskor nem kell igazolni, csak egy esetleges adóellenőrzés során. Azonban a kereskedő kérheti, ezért nem árt a papírokat minél előbb beszerezni. Ilyen igazolás az iskolalátogatási igazolás, vagy pedagógus, oktató esetében a munkaviszony fennállását igazoló okirat. A vásárló tízjegy? adóazonosító jelének szerepelnie kell a számlán a kedvezmény igénybevételéhez, ezért a vásárláshoz érdemes magunkkal vinni az adókártyát.

Fontos tudnivaló, hogy a megvásárolt eszközöket a vásárlás évének utolsó napját követő harmadik év december 31-éig nem lehet továbbértékesíteni. A vásárláskor erre vonatkozóan alá kell írni egy nyilatkozatot. A számítástechnikai piac fejlődése rendkívül dinamikus, ezért a számítástechnikai eszközök gyorsan elavulnak. Emiatt a hároméves korlátozás szigorúnak tűnhet, hiszen például két év elteltével a megvásárolt számítógép már nem lesz annyira korszerű. Ezt elkerülendő a pályázat lehetővé teszi azt, hogy a megvásárolt számítógéphez az utána következő években úgynevezett upgrade termékek vásárlásával egyes alkatrészeket kicseréljenek újabbakra. A régi alkatrészt az eladó visszavásárolhatja a vevőtől aktuális napi áron. Természetesen a második és a harmadik évben ezekre az upgrade eszközökre is érvényesíthető az adókedvezmény, ha a jogosultság fennáll. Így akár ingyen korszerűsíthetjük a gépünket még két
éven keresztül.

Az Oktatási Minisztérium a program beindulásával párhuzamosan egy információs vonalat is létrehozott a felmerülő kérdések, problémák gyors megoldása érdekében. A pályázattal kapcsolatos tudnivalókról felvilágosítás kapható a 06(1) 318-1-318 telefonszámon, illetve az e-mail címen.

Kedvezményezettek köre

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 36/A.§ 3. bekezdésében szereplő személyi kör veheti igénybe az adókedvezményt. Az igényjogosultak közé tartoznak: 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!