hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vasúttal Dalmáciába
Álmodva utazunk

2003. 07. 14.
Megkezdődött a nyári főszezon, üresebb a város, láthatóan kevesebb a magyar rendszámú autó a parkolókban. Többször ajánlottuk már a hozzánk legközelebb eső tengerpartot, csak júniusban közel 60 ezer magyar látogatott el Horvátországba, ám az ezzel foglalkozó utazási irodák közül egy,  a Cippolino Alpok-Adria egyedülálló újdonsággal állt elő. Igazán családbarát és sofőrkímélő megoldás azoknak, akiknek fárasztó a hosszú utazás, nem akarnak vezetni, de drágállják a repülőjegyet, viszont kényelmesen, "vasaltan" akarnak célba érni. Nekik találták ki a következő megoldást: légkondicionált, couchette-es különvonatokkal viszik az utasokat Horvátország két pontjára, ahonnan a vendégek jelképes összegért busszal utazhatnak a lefoglalt szálláshelyre.

Az utolsó munkanap a héten nehezen telik el, hosszabb minden borús hétfőnél, gondolhatják a Dalmáciába utazók, ugyanis minden pénteken 21.50-kor
indul a Cippolino utazási iroda különvonata Šibenikbe. Ez a különös izgalom tölt el mindenkit, aki Horvátországba utazik, akár először, akár többször járt már ott, senkit nem hagy érintetlenül ez a táj. George Bernard Shaw elragadtatva írt az egyik szigetcsoportról: "Az istenek a teremtés koronájaként az utolsó napon könnyből, csillagokból és a tenger leheletéből megteremtették a Kornat-szigeteket." Az említett szigetcsoport 140 szigetből áll, és a vitorlázók paradicsoma. Más világhír? írók is rajongtak Horvátország sokféle szépségéért: Jack London, Carlo Goldoni, Lord Byron vagy Agatha Cristie, aki férjével itt töltötte a mézesheteket. Talán meglepő, de Shakespeare világhír? komédiája, a Vízkereszt, vagy amit akartok, szintén ezen a vidéken játszódik. Ami a szigetek szerelmeseit illeti, továbbra is a nagy Hellasz vezeti a szigetcsúcsot, több mint 3000 szigettel, de Horvátország rögtön a nyomában. Finn mintára 1000 sziget országának nevezhetjük. Ehhez hozzátartozik az az elismerés is, hogy sehol sem olyan tiszta a tenger, mint Dalmáciában, különösen Hvar és Korèula szigetek körül, ahol nincs lebetonozva a part. 

A šibeniki partszakasz strandjai alapvetően két típusba sorolhatók: alig néhány házas kistelepülések szegélyezte, szűkebb öblökben levő, sziklás, azonnal mélyülő, de fürdésre kiválóan alkalmas partrészek, vagy pedig apró kavicsos, fokozatosabban mélyülő, egyenes vonalú partszakaszok a forgalmasabb nyaralóhelyeken. A várostól hat km-re fekvő félszigeten, zöldövezetben található a minden igényt kielégítő üdülőtelep: Solaris. A nyaralókomplexumon belül találhatók éttermek, szupermarketek, gyógyszertár, ambulancia, kongresszusi központ, bankomat, valamint számtalan sportolási lehetőség a búvárkodástól a minigolfig és egy 6000 m2 alapterület? vízipark, hogy a gyerekek se unatkozzanak. Újdonságnak számít a szolgáltatások területén az All Inclusive (korlátlan étel-ital fogyasztás a nap bármely szakában), ami a Solaris területén található Hotel Excelsiorban vehető igénybe, 117 880 Ft/fő/hét. Félpanziós ellátást a Solarison barátságosabb áron is találhatunk magas színvonalon, a Hotel Millennium Club 75 880 forintért kínál egy hetet. 

A Šibenikig tartó hosszú, mintegy 15 órás út során bepillanthatunk Horvátország kevésbé ismert belső régióiba is, például a Velebit hegység gyönyör? vonulatain is áthalad a vasút.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!