hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Győztek az anyák
A Legfelsőbb Bíróság kihirdette:

2003. 07. 07.
A Legfelsőbb Bíróság megerősítette múlt szerdai döntését: július 2-án a harmadik anya perének felülvizsgálata során úgy határozott, a Területi Államháztartási Hivataloknak (TÁH) ki kell fizetniük az elmaradt, havi 6700 forintos jövedelempótlékokat a 2002. március 7. és 1999. március 7. között gyesben részesült anyák számára. A Pénzügyminisztérium 30, más források 50 milliárdra becsülik e nem várt kiadás összegét.



Pancsoló gyermek. Kitapsolták maguknak Fotó: Somorjai L.

Amint arról lapunk előző számában részletesen beszámoltunk, több százezer kismama juthat "talált pénzhez" három Somogy megyei anya szemfülességének köszönhetően, akik egy 1974-es minisztertanácsi rendelet 1994-es módosítására hivatkozva igényelték 1998-ban és 1999-ben született gyermekeik után a TÁH-tól a jövedelempótlékot. A hivatal a kifizetést egy jogszabályra hivatkozva elutasította, így került sor a perekre. 

A Somogy Megyei Bíróság januárban jogerős ítéletet hozott, amelyben jogosnak találta az anyák követelését, és arra kötelezte a TÁH-okat, hogy a módosítás hatályon kívül helyezésétől, vagyis 2002. március 7-től számítva öt évre visszamenőleg, kamatokkal együtt fizessék meg az elmaradt, havi 6700 forintos pótlékot. A TÁH az ítélettel szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amelynek – most már kétszeresen megerősített – végzése alapján a jövedelempótlék nem öt, hanem három évre visszamenőleg jár, és nem kamatokkal, hanem anélkül.

A "talált pénzért" nem kell senkinek sehova mennie, nem kell újabb kérelmeket írnia, mert a Területi Államháztartási Hivatalok minden egyes anya ügyét felülvizsgálják, a jogosultaknak pedig automatikusan kiutalják a nekik járó összeget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!