Kereső toggle

A Legfelsőbb Bíróság kihirdette:

Győztek az anyák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Legfelsőbb Bíróság megerősítette múlt szerdai döntését: július 2-án a harmadik anya perének felülvizsgálata során úgy határozott, a Területi Államháztartási Hivataloknak (TÁH) ki kell fizetniük az elmaradt, havi 6700 forintos jövedelempótlékokat a 2002. március 7. és 1999. március 7. között gyesben részesült anyák számára. A Pénzügyminisztérium 30, más források 50 milliárdra becsülik e nem várt kiadás összegét.Pancsoló gyermek. Kitapsolták maguknak Fotó: Somorjai L.

Amint arról lapunk előző számában részletesen beszámoltunk, több százezer kismama juthat "talált pénzhez" három Somogy megyei anya szemfülességének köszönhetően, akik egy 1974-es minisztertanácsi rendelet 1994-es módosítására hivatkozva igényelték 1998-ban és 1999-ben született gyermekeik után a TÁH-tól a jövedelempótlékot. A hivatal a kifizetést egy jogszabályra hivatkozva elutasította, így került sor a perekre. 

A Somogy Megyei Bíróság januárban jogerős ítéletet hozott, amelyben jogosnak találta az anyák követelését, és arra kötelezte a TÁH-okat, hogy a módosítás hatályon kívül helyezésétől, vagyis 2002. március 7-től számítva öt évre visszamenőleg, kamatokkal együtt fizessék meg az elmaradt, havi 6700 forintos pótlékot. A TÁH az ítélettel szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amelynek – most már kétszeresen megerősített – végzése alapján a jövedelempótlék nem öt, hanem három évre visszamenőleg jár, és nem kamatokkal, hanem anélkül.

A "talált pénzért" nem kell senkinek sehova mennie, nem kell újabb kérelmeket írnia, mert a Területi Államháztartási Hivatalok minden egyes anya ügyét felülvizsgálják, a jogosultaknak pedig automatikusan kiutalják a nekik járó összeget.

Olvasson tovább: