hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végső kárpótlás
Forrás-részvényakció

2003. 06. 30.
Végre lezáródhat a több mint tíz éve húzódó, több száz milliárd forint nagyságrend? kárpótlási kálvária. Június 30-tól július 20-ig tart a kárpótlási jegyek utolsó csereakciója, amelynek során a jegyek egy az egyben Forrás-részvényekre válthatóak át. A pénzügyminiszter nyilatkozata szerint valóban ez az utolsó lehetőség a kárpótlási jegyektől való "megszabadulásra", mivel a kormány nem tervez több ilyen akciót.

A jelenleg szinte teljesen az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. tulajdonában lévő Forrás Rt. vagyonának 95 százaléka kerülhet a közeljövőben a kistulajdonosok kezébe. Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese szerint az így felkínált 8,6 milliárd forintnyi részvény fedezni fogja a még forgalomban lévő kárpótlási jegyek címletértékét.

A részvénykibocsátást a CA-IB Értékpapír Rt. vezényli, karöltve a HVB-vel, az Inter-Európa Bankkal és a takarékszövetkezetekkel, illetve a Postabankkal. A jegytulajdonosok július 18-ig összesen 140 kirendeltségen adhatják le jegyzési igényeiket.

A névre szóló értékpapírok kibocsátásának összetétele a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jóváhagyásával a következők szerint alakul: 4,6 millió darab, egyenként 1000 forint névértékű, A sorozatú törzsrészvény, továbbá 4 millió darab, szintén 1000 forintos B sorozatú, szavazati jogot nem biztosító osztalékelsőbbségi részvény kerül nyilvános értékesítésre.

A PSZÁF ezzel együtt az A és B típusú részvények tőzsdei bevezetését is engedélyezte. Bár a Forrás-portfólió értéke köztudottan gyengélkedést mutatott az utóbbi időben, az új papírok bevezetése biztos felhajtóerőt jelent majd e tekintetben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!