hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Előtérben a gyermekes családok
Lakáshitel-támogatás

2003. 06. 09.
A miniszterelnök két hét várakozás után a szerdai kormányülésen írta alá a lakástámogatásokról szóló kormányrendeletet. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ettől számított 10 nap után adhatnak új feltételekkel lakáshitelt a bankok. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott szerint azok a családok, amelyek két gyermek után szociálpolitikai támogatást vettek fel, később, a harmadik és további gyermekek születése esetén azzal az összeggel csökkenthetik tartozásuk összegét, amely a hitelszerződés megkötésekor érvényes volt. A kormánymegbízott jelezte: a héten megjelenő kormányrendelet több szempontból is érinti a fiatalokat.

Csabai Lászlóné szerint kedvező lesz számukra, hogy a kiegészítő kamattámogatású hitel összege a korábbi 10 millióról 15 millió forintra emelkedik. Hozzátette, 20 évre szól az állami támogatás, mert nemcsak az első öt évre vállal a kormány garanciát, kiszámíthatóságot a hitel kamataira és költségeire, hanem gyakorlatilag az azt követő időszakra is, mert a terheket az állampapír-hozamhoz kötik. A kormánymegbízott a fiataloknak kedvező változások között említette, hogy a jövőben a szülők nagykorú gyermekük számára vehetnek lakást.

Beszámolt arról, hogy azon családoknak, amelyek gyermeket nevelnek, és a szociálpolitikai támogatást igénybe vették, a jelzáloghitel biztosítéka mellett az állam 80 százalékos mértékig kiegészítő garanciát nyújt. Csabai Lászlóné elmondta: a belügyminiszter által kiírt önkormányzati lakástámogatási rendszerben megmaradt a fecskeház-program.

A kormánymegbízott jelezte: az idén megteremtik a magántőke bevonásával épülő bérlakások ösztönzését, az ahhoz kapcsolódó lakbér-támogatási rendszert. Mint mondta, ez azért fontos, hogy a fiatalok néhány évig ilyen bérlakásban élve, előtakarékosságot vállalva megteremthessék saját egzisztenciájukat. 

Kifejtette, a kormány nem tett le arról, hogy a szociálpolitikai támogatást emelje, ennek mértékéről és módjáról azonban még szakmai viták folynak.

Csabainé azt is elmondta, több szervezet mellett elsősorban a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szorgalmazza, hogy a szociálpolitikai támogatást első lépésben kisebb mértékben emeljék. Ezzel párhuzamosan pedig a használt lakásokra a szociálpolitikai támogatás felét lehessen igénybe venni. Csabai Lászlóné reméli, hogy az erről szóló vitát a költségvetés elfogadása előtt le tudják zárni. Megemlítette, hogy az idén nem, jövőre viszont várható a viszontgarancia-rendszerek feltételrendszerének kidolgozása. Ennek célja, hogy a kisebb keresettel rendelkező fiatalok viszonylag alacsony önerővel juthassanak lakáshoz. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!