Kereső toggle

Bezárt a szegedi hangszergyár

Elbocsátás tokkal-vonóval

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Globalizációs átrendeződés, erős forint, külpolitikai események mind hozzájárultak az ország egyetlen vonós hangszergyának bezárásához. Az utóbbi időben egyetlen darab hegedűre sem érkezett megrendelés, pedig fénykorában ontotta magából a kiváló minőség? termékeket. A Szegedi Hangszerkészítő Kft. éppen az idén ünnepelte ötvenéves fennállását. Egy amerikai fiúcska heged?órán. A szegedi hangszerek Amerika-szerte ismertek voltak Fotó: Wbs

Sok szegedinek eddig fogalma sem volt róla, hogy városában patinás hangszerkészítő műhely működik. Most, hogy vége, már mindenki ismeri a sztorit. Ez volt eddig sorrendben a negyedik gyár, amelyet bezártak a megyeszékhelyen. 

"A céget 1953-ban alapította a Sebők család – kezd a történetbe Romák György, a Kft. igazgatója. – Kezdetben a hangszerkészítés mellett bútorkészítéssel, illetve dekor anyagokkal is foglalkoztunk, később már csak a hangszer hozott komoly bevételt, így 1986-ig többek között a pengetősök, egész pontosan a citera is piacra került, de az utóbbi másfél évtizedben kizárólag a vonós hangszerek jelentették a fő profilt." A köztudatban talán azért nem vált ismertté a vállalkozás, mert a termelés 99 százalékban az USA-ba irányult. A hangszergyár végelszámolását végző Török Csaba a Heteknek elmondta, Amerikába két importőr szállított be szegedi hangszereket. Mindkettőnek persze megvolt a maga piaca. Aztán az egyik felvásárolta a másikat és az új menedzsment a saját beszállítóját részesítette előnyben. Ez pechünkre nem Szeged, hanem egy romániai, illetve távol-keleti cég, ahol az olcsóbb munkaerő révén nyilvánvalóan alacsonyabb áron jutottak jó minőség? termékekhez. Mindezek mellet a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás is közbeszólt, hiszen ettől kezdve fokozatosan csökkent a megrendelés, s ebben a folyamatban az erős forint, ha lehet, még tovább nehezítette a helyzetet, hiszen egyre jobban apadt a nyereség. Török úr már korábban is a cég bezárását javasolta a cég vezetésének, hiszen nem látszott más járható út. Szerinte célszer? a termelést még akkor leállítani, amikor a vagyon a terheket, illetve a dolgozók végkielégítését fedezni tudja. A hangszergyár épületét már korábban, az ingóságokat, eszközöket, gépeket pedig mostanában sikerült eladni, így tartozások nélkül zárultak a kapuk. Tehát a közelmúltban bezárt megyei cégekkel ellentétben itt nem csődeljárás történt. A lényegen ez persze mit sem változtat. A néhány éve még több száz embernek munkát adó cég húsvét után a maradék 54 dolgozóját is elbocsátotta – tokkal vonóval.

Olvasson tovább: