Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2003. 04. 08–15.

Kivárás a piacokon – ismét a makrogazdaságon a hangsúly

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A konszolidáció jegyében telt a hét a részvénypiacokon a múlt heti szárnyalás után.
A háborút befejezettnek tekintő befektetők figyelme ismét a makrogazdasági fundamentumok felé fordult. Erről a frontról is érkeztek jó hírek: az USA-ban csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya, a fogyasztói bizalom indexe pozitív irányba mozdult el, a várt 79 helyett 83,2 pontra ugrott. A bank- és a biztosítószektor az elemzői felminősítéseknek köszönhetően erősödött, miközben a légitársasági részvényeket tovább sújtja a távol-keleti járvány miatti forgalomkiesés. 

A BUX nem reagált a hétvégi sikeres európai uniós népszavazás eredményére, a keddi 7898 pontos záróára éppen megegyezik a múlt keddi értékkel.

A blue chipek közül egyedül az OTP árfolyama esett, a bankóriás részvényeit a Merrill Lynch leminősítése indította el lefelé a lejtőn. A bolgár DSK bankra beadott pályázat elbírálását későbbre halasztották, az elemzői vélemények megoszlanak a tranzakcióról, egyesek az árat sokallják, mások egyenesen negatív fejleménynek tartanák, ha sikerülne az akvizíció. 

A második vonalban a Démász zuhant közel 5 százalékot egy 11 ezer 500 forintos áron történt óriáskötés után, amely tranzakcióban a cég részvényeinek 6,5 százaléka cserélt gazdát. Gyengélkedett a NABI papírja is, miután a cég értékesítési számai a várakozásoknál gyengébbek lettek az első negyedévben. A cég idei értékesítési tervét 6 százalékkal lefelé módosította. Közel 3,5 százalékkal drágult viszont a Synergon, miután a cég megszerezte a "Minősített NATO-beszállításra alkalmas" határozatot a Honvédelmi Minisztériumtól.

Olvasson tovább: