Kereső toggle

GKI-felmérés

Szorongó polgárok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Látványos zuhanásba fogott a lakosság bizalmi indexe. 

A GKI Gazdaságkutató Rt. által készített felmérésben februárban 10 ponttal csökkent a lakosság gazdasági várakozási indexe. Különösen az ország gazdasági helyzetének megítélése romlott, de jelentősen nőtt a munkanélküliségtől való félelem is. A lapunknak nyilatkozó Karsai Gábor, a GKI Rt. ügyvezető igazgatója szerint a pesszimista várakozások mibenléte összetett. Egyrészt felfokozódott a bizonytalanság az iraki háború miatt, mindenki számára egyértelmű, hogy a kőolaj ára a lakosságot is érinti, másrészt a magyar gazdaság helyzetéről az elmúlt időszakban kedvezőtlen adatok láttak napvilágot – mondta Karsai, majd hozzáfűzte, a média által túldimenzionált munkanélküliségi ráta is 0,5 százalékkal nőtt, ami szokatlanul hat. Persze hozzá kell tenni, hogy a foglalkoztatottak száma ellenben nem csökkent, vagyis felgyorsult az inaktívak munkába való visszatérésének folyamata. Hétvégi bevásárlás a piacon. Még minden kapható Fotó: MTI

Az említetteken kívül a bizalmi index csökkenésében közrejátszik az 1993 óta megfigyelt tendencia, hogy a választási évben tapasztalható bizalomnövekedés (2002-ben volt az elmúlt 10 év legmagasabb lakossági bizalmi indexe) a következő évben csökken. Karsai szerint mindezeket figyelembe véve nem mondható rossznak a jelenlegi bizalmi index; ha jellemezni kellene, akkor a reális szót illeszthetnénk hozzá.

A felmérésből kiderül, hogy a negatív várakozásokkal ellentétben a lakosság vásárlási kedve alig-alig csökkent, s ez bizakodó kilátásokat enged a kereskedelemnek. Ugyanakkor az építőiparban gyengülés várható a jelentősen lecsökkent állami beruházások miatt, az új lakásvásárlások ellenben tovább folytatódnak, legalábbis az előrejelzések szerint. 

Karsai Gábor szerint az iraki konfliktus gyors és zökkenőmentes megoldása után a bizalmi index nem fog jelentősen javulni, mivel a magyar gazdaság növekedési üteme lelassult, a gazdasági társaságok versenyképessége romlott, és az uniós csatlakozás pozitív hatásai ez évben még nem lesznek érzékelhetőek.

A lakosság inflációs várakozása tovább erősödött, amiben közrejátszik a beígért energia-áremelés és az éves szinten 5 százalék felettire prognosztizált inflációs ráta is. Meglepte a szakembereket a februári inflációs ráta, amely az előző évit alapul, bázisul véve 4,5 százalékos növekedést mutat, s ez alulmúlta a szakemberek várakozásait.

Olvasson tovább: