Kereső toggle

Gázáremelés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Május 15-étől tizenkét százalékkal drágul a gáz, és jövő évben a gáztörvény életbe lépésével újabb tíz százalék körüli áremelésre számíthatunk. A kormány a lakosság terheinek csökkentése érdekében gázár-kiegészítő csomagot dolgozott ki, melynek értelmében azok a háztartások, melyeknek gázfelhasználása az évi ezerötszáz köbmétert nem haladja meg, hat százalékkal; akik háromezer köbméterig használnak, nyolc százalékkal; az e fölött fogyasztók tizenkét százalékkal fizetnek többet gázfogyasztásukért. A gázár-kiegészítést csak októbertől lehet majd igénybe venni, ez a lakosság kilencven százalékát fogja érinteni, az elképzelések szerint a fogyasztók számláiban az ártámogatással csökkentett árak jelennének meg, de ennek technikai lebonyolítása még nem került kidolgozásra. 

A drasztikus áremelések mára elkerülhetetlenné váltak, ugyanis az előző kormányzati ciklusban a nemzetközi piaci árrobbanás ellenére nem hajtották végre a piaci viszonyoknak megfelelő gázáremelést, így jelenleg az átlagos importárak meghaladják az átlagos értékesítési árakat.

A jövő évtől életbe lépő gáztörvény tervezetét e héten kezdte tárgyalni az Országgyűlés. Csillag István gazdasági miniszter a tervezettel kapcsolatosan kijelentette, hogy az EU-jogharmonizációs célokat is magába foglaló törvényjavaslat kétszeresen is megpróbálja védeni a magyar polgárok jólétét, egyrészt mint fogyasztókét, másrészt mint adófizetőkét.

Olvasson tovább: