Kereső toggle

Új lakástörvény

Visszanyesik a befektetési célú lakáshitelezést

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A jelenlegi lakáspolitika olyan állami szerepvállalásra épült, amely 4-5 év múlva kezelhetetlenné tenné a jelenlegi támogatási rendszert, ezért indítja útnak a kormányzat az Otthon Európában névre keresztelt, hosszú távú lakásfejlesztési programját – jelentette be sajtótájékoztatón Csabai Lászlóné lakásügyekkel megbízott kormánybiztos. Elmondta, a mostani rendszer jó folyamatokat indított el, de változtatásra szorul, mert nem érte el az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket és a nagycsaládosokat. A 15 éves terv alapja, hogy a magán- és a vállalati szférát minél nagyobb mértékben bevonják a lakásfinanszírozásba. Csabai Lászlóné: az alsóbb rétegeket is eléri az új koncepció Fotó: mti

Az Otthon Európában programtervet először szakmai, társadalmi vitára bocsátják, várhatóan az őszi ülésszakban terjeszti a kormány az Országgyűlés elé, majd 2004-től lép életbe. 

Csabainé megnyugtatásként elmondta, az idén nem várható változás a lakáshoz jutás feltételeiben, és hosszú távon is megőrzik a jelenlegi rendszerből a gyermekek után járó szocpolt, az első lakáshoz jutók számára a kedvező kamattámogatást és a bérlakásépítést. A következő években több program is indul a panelek felújítására, a lerobbant városrészek rehabilitálására, és szükséges a hajléktalanellátás megoldása. Részletek ismertetése nélkül, a változások fő csapásiránya az állam fokozatos visszavonulása. A kormány arra törekszik, hogy a lakáshoz jutás finanszírozásában a jelenleginél nagyobb arányban vegyenek részt a vállalatok és a bankok. Csabainé jelezte, jövő évtől a banki, a magán, az önkormányzati és a vállalati szféra finanszírozása erejének megfelelően épülnek majd lakások. A jelenlegi szabályzókat úgy módosítják, hogy érdekeltté tegyék a vállalkozókat és a pénzintézeteket abban, hogy nagyobb tőkével szálljanak be a lakásépítésbe, illetve a felújításba. Ennek jegyében az adók és illetékek változására is számítani kell. A hitelfelvétel jelenlegi rendszere változatlan marad, de Csabainé hangsúlyozta, hogy igyekeznek bezárni azokat a kiskapukat, amelyeken keresztül befektetési céllal is felvehető a lakáshitel. A kormánybiztos megnyugtatta az érintetteket, hogy nem indul a hiteligényléskor vizsgálat, de meg kívánják akadályozni, hogy a harmadik-negyedik lakást is így vegyék meg. 

A kedvezményes lakásvásárlási hitel továbbra is az első lakáshoz jutáshoz kíván segítséget nyújtani, de a továbblépést – például gyermekek születésénél nagyobb vásárlását – is támogatják. A szocpol rendszere a továbbiakban is megmarad, sőt jövőre növekedésre számíthatnak a családosok. 2004-től egy gyermek után már 800 ezer forintot, kettő után 2,1 millió forintot, három után 3,4 millió forintot, négy után 4,4 millió forintot vehetnek fel a szülők. 

Ezenfelül tovább fejlesztik a lakások korszerűsítését ösztönző rendszert is, különös tekintettel a bérlakás-, panel-, városrehabilitációra, új lendületet adva ezzel a korábban útjára indult Széchenyi terv keretében meghirdetett hasonló programoknak is. 

Az új programcsomagnak több olyan területe is van, amely önálló törvényeket, illetve törvénykiigazításokat igényel. Várhatóan igen terjedelmes új rendelkezések születnek ősszel: a lakás- és társasházi törvény, amelyek minden olyan kérdést részletesen szabályozni kívánnak, amely a tulajdonos, az építő és a kezelő között eddig vitára adhatott okot.

Olvasson tovább: