Kereső toggle

Ingatlanpiaci körkép

Újra hódít a belváros

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Továbbra is csökkenő trend jellemzi a fővárosi ingatlanpiacot – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. közös jelentéséből. A felmérés szerint a korábbi évekhez képest összességében visszaesett a budapestiek agglomerációs kedve. A lakásvásárlások és irodabérletek tekintetében is újra felértékelődnek az olyan praktikus szempontok, mint a városközpont gyors elérése, a könny? megközelíthetőség és a kiépített infrastruktúra. A szakértők 2003-ra mérsékelt, 4-5 százalékos áremelkedést prognosztizálnak. Kisfiú egy romos belvárosi lakás ablakában. Javuló kilátások Fotó: Somorjai L.

Az elmúlt év utolsó negyedét méltató konjunktúrajelentés szerint a kínálati oldal dominanciája egyre jelentősebb mind a lakások, mind az iroda- és üzlethelyiségek piacán. A három szegmens változásait öszszesítő ingatlanpiaci index is a kereslet visszaeséséről tanúskodik. Ez a tendencia – ezen belül is – leginkább a lakások és irodahelyiségek forgalmára jellemző. A 2002-es év egészén egy mérsékelt áremelkedés húzódott végig, és ez valószínűleg az idei évben is folytatódik. A megkérdezettek ugyanis egyik szegmensben sem számítanak jelentősebb változásokra az elkövetkező hónapokban. A 2003-as évre átlagban 4-5 százalékos, tehát majdhogynem a fogyasztói árindex változásait követő áremelkedéseket prognosztizálnak a GKI kutatói. Ebből az intervallumból csak az új építés? üzlethelyiségek 7 százalékos árnövekedése, illetve a 9 százalékos várható telekárváltozás lóg ki. Habár ez utóbbi sem túlságosan magas az előző időszakokat jellemző közel 25 százalékos emelkedésekhez képest.

A lakáspiaci kereslet a széles hiteltámogatási rendszer ellenére sem volt képes lépést tartani az egyre bővülő kínálattal. A már említett preferencia-átrendeződések révén pedig a belvárosi felújított lakóházak és az újonnan átadott lakóparkok – a maguk 40-50 négyzetméteres és leginkább megfizethető kínálatával – egyre inkább felszívják a külső területekre irányuló keresletet. Az előző évekkel ellentétben megtorpanás tapasztalható a tulajdonosok lakásfelújítási szándékaiban. Báthory Balázs, a Wallis Ingatlan Rt. vezérigazgató-helyettese úgy látja, a lakásvásárlások tavaly kifutották magukat, így az idei év talán a számvetéssel kezdődhet számukra. A kormányzati kedvezményes lakáshitelprogram készítői "ráéreztek a lényegre" – mondja –, de a napokban bejelentett, jövő évre vonatkozó változtatások hatásai ma még nem konkretizálhatóak. Az idei évkezdés viszont összességében több optimizmussal kecsegtet, mint a tavalyi – állítja a vezérigazgató-helyettes.

A prognosztizálható árbevétel nagyságát illetően az üzlet- és raktárhelyiségek szegmense tekinthető a legjobban működő ingatlanpiaci résznek. Bár továbbra is jellemző tendencia az üzletközpontok és szupermarketek térnyerése és az ezáltal fokozódó verseny, még mindig itt a legenyhébb a túlkínálat.

Több piaci szereplő is a kereslet megugrásának reményével tekint az uniós csatlakozásra, ennek gyakorlati megvalósulása azonban nagyon kétséges. Talán nyugtatóan hathat a magyar közönségre, hogy az akadozó gazdasági konjunktúrának köszönhetően a csökkenő árak tendenciája Nyugat-Európában is terjed, s ebből előreláthatólag csak egy újabb gazdasági fellendülés mozdíthatja ki.

Olvasson tovább: