Kereső toggle

Rájár a rúd az APEH-ra

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rájár a rúd az adóhatóságra. Ombudsmani vizsgálat, parlamenti bizottsági meghallgatás és általános felzúdulás kíséri az APEH néhány utóbbi megnyilvánulását. Eddig példátlanul magánszemélyek luxusútjairól és nagy érték? autók vásárlásáról kért adatokat utazási irodáktól, illetve kereskedőktől. Majd az ellenzéki képviselőktől indítva egy korábbi akciótól, az APEH adatbázisának a lemásolásától lett hangos a sajtó. A napokban pedig – mintegy válaszul – bedobták a köztudatba, hogy a fideszes Varga Mihály pénzügyminisztersége utolsó napjaiban lemásoltatta utódja, László Csaba személyi adatait. Király László György, az APEH elnöke. A magyarázkodás órája Fotó: MTI

A Fidesz újra a hírek első vonalába tudott kerülni az APEH adatmásolási botrányának kirobbantásával és felszínen tartásával. Kifogásolták, hogy az adóhatóság teljes adatállományát átmásolták, megkérdőjelezve ennek szükségességét, jogosságát és szabályszerűségét. Sejtetve, nincsen garancia arra, hogy adatok nem kerültek illetéktelen kezekbe. 

Király László György, az APEH elnöke elmondta, hogy az adatmentésre a pénzügyminiszter adott utasítást, azért, hogy a későbbiekben visszakereshetők legyenek az adatok, hogy így elkerülhetőek legyenek a hosszú bájtok éjszakájához hasonló ügyek. Megerősítette, az adtamentés a titkos ügykezelés szabályai szerint történt, így külső cég nem férhetett az információkhoz. Máté Dániel, a pénzügyminisztérium szóvivője szerint tény, hogy az APEH elnöke a pénzügyminiszterrel egyeztetve az átadás-átvétel részeként rögzíttette az adóhatóságnál nyilvántartott öszszes adatot. Mint mondta, az átvételi leltár elkészítése minden normális minisztériumban és állami intézményben bevett eljárás.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos közben vizsgálatot indított az adatmentés részleteiről, de előre kijelentette, problémásnak tartja az ügyet. Az eset szerinte alkalmas arra, hogy megrendüljön az APEH-be vetett közbizalom. Péterfalvi aggályosnak tartja azt is, hogy az adóhatóság utazási irodákat keresett meg, ugyanis erre nem hatalmazza fel jogszabály, s ha kiadták volna az utazási irodák a kért információkat, bűncselekményt követtek volna el. Király az adatmentést szükségesnek tartotta, de elismerte, hiba volt az utazási irodák felkeresése. 

Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint sem volt az APEH-nek jogalapja utazási irodáktól adatokat kérni. A vállalkozások esetében a könyvekben szerepelnie kell, hogy a vállalkozás nevében rendelték-e az utat. Amennyiben az út nem üzleti célú volt, abban az esetben ez természetbeni juttatásnak minősül, ha viszont magánszemélynek adja, nem adóköteles. Zara úgy tudja, az APEH eddig nem kezdeményezett hasonló ellenőrzést. Jelen esetben sem egy bizonyos célcsoportot szemeltek ki, hanem azokat, akik vagy nem nyújtottak be adóbevallást, vagy a bevallásuk alapján nem engedhették volna meg maguknak a luxusutazást.

"Megoldásként" szerepelhet az utazási irodák részéről, hogy katalógusaikat eleve úgy készítsék el, hogy abban véletlenül se szerepeljen 300 ezer forint feletti út, a repülőjegy árát pedig külön fizettetik be. Zara szerint az utazási irodák részéről elvárható lett volna, hogy szerződéskötéskor kikérjék a partner engedélyét, hogy adott esetben kiadhatják-e adataikat. Védekezni csak úgy lehet – mondta Zara László –, hogy az út megrendelése után kérjük az adataink törlését. Sajnos az utazási irodák ebben ellenérdekeltek, mert így nem tudnak újabb prospektusokat kiküldeni a megrendelők részére.

Olvasson tovább: