Kereső toggle

Gazdasági évnyitó

Az uniós csatlakozás sikere rajtunk múlik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gazdasági évnyitót tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A vendégek Medgyessy Péter kormányfő, László Csaba pénzügy-, Csillag István gazdasági és Kiss Péter munkaügyi miniszter. Évnyitó beszédeikre több száz vállalatvezető volt kíváncsi. Medgyessy Péter. Nem leszünk olcsójánosok Fotó: Vörös Szilárd

A rendezők "Rajtunk múlik! Sikeres EU-csatlakozás versenyképes vállalkozásokkal, erős kamarákkal!" mottójával minden előadó egyetértett. 

Medgyessy Péter kormányfő kifejtette, az uniós csatlakozás lehetőség, nem félni kell, hanem készülni. László Csaba szerint az EU nem Kánaán, hanem lehetőség, és rajtunk múlik, hogyan használjuk ki a megnyíló lehetőségeket. 

Mind a négy előadó kiemelte, hogy a siker kulcsa a versenyképesség javításában rejlik. A csatlakozás révén megnyíló lehetőségek kihasználását a felzárkózást segítő programok alapozhatják meg. Ennek jegyében született az Európa-terv – mondta a miniszterelnök. 

A kormány prioritásként kezeli a közlekedés fejlesztését. Ennek megfelelően a ciklus végéig 420 kilométer autópálya, illetve autóút épül meg. "Aki időt nyer, életet nyer" – mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, nem csupán a gyors megközelíthe-tőség gazdasági előnyeire utalva, hanem az uniós csatlakozás jövő májusáig tartó mintegy 400 nap helyes kihasználására is. A több mint ezer milliárdos projektet részben uniós forrásokból, hitelekből, illetve privatizációs bevételekből fedeznék. 

A miniszterelnök kiemelte az informatikai társadalom kiépítésének fontosságát. A hazai vállalkozások megerősítése elsődleges szempont – mondta –, ezt az Európa-terv keretén belül – eddig egyedülállóan – hosszú távú hitel és tőkeprogram révén szeretnék elérni. A márciustól technológiai hitelprogram keretén belül 130-150 milliárd forintnyi hoszszú lejáratú, kedvező kamatozású hitelfelvétel válik lehetővé. A programon belül 40 milliárd forint célzottan a kisvállalkozások fejlesztését támogatja: 150 millió forintig a mai feltételek mellett 7,1 százalékos kamattal. Májusban indul a fejlesztési tőkeprogram. A 40 milliárd forintos keretből tőkehiánnyal küszködő vállalkozásoknak nyílik lehetőség a hitelfelvételre – piaci feltételek mellett. 

Medgyessy jelezte a vállalkozóknak, az EU-tól mely területekre lehet pályázatok útján forrásokhoz jutni. Ezek között kiemelendő az infrastrukturális fejlesztés, a hátrányos helyzet? térségek felzárkóztatására törekvő beruházások, az orvostechnológia fejlesztését, és a tudás alapú társadalom kiépítését szolgáló beruházások. 

Az előadók felhívták a figyelmet nehézségekre is: a romló kül- és belgazdasági egyensúly romlására, a magas költségvetési hiányra, a bérfelzárkóztatás igényére, a fiskális és monetáris politika összhangjának megteremtésére. László Csaba figyelmeztetett arra, hogy a kialakult kül- és belgazdasági helyzet miatt gyorsan semmivé válhatnak azok az eredmények, amelyeket a kormányváltás óta elértünk. Szükséges tehát a megfelelő alkalmazkodás. 

A miniszterelnök szerint a dolgok természetes rendje, hogy az olcsó munkahely miatt letelepedett vállalatok elmennek. Abból kell kiindulnunk – tette hozzá Csillag –, hogy nem leszünk olcsójánosok, hanem olcsóbbak leszünk, mint Ausztria, vagy Németország, miközben hasonló feltételeket biztosítunk.

Olvasson tovább: