hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megbukott médiaguruk

2002. 11. 11.
Újabb hullócsillaggal gazdagodott a német gazdaság története – olvashatjuk a Der Spiegel hasábjain. Az összeomlás szélére jutott a Haffa testvérek vezette EM.TV médiakonszern, a bukásba rántva ezzel nagyon sok "beetetett" kisbefektetőt. Az 1989-ben alapított, és rendkívüli karriert befutott "tőzsdekedvenc" vállalat részvényei a csúcson 120 euró körüli áron forogtak. Ma a cég papírjait a frankfurti tőzsde 1,04 eurón jegyzi. A bukás okát talán egy rövid mondatban lehetne összefoglalni: elszálltak a fiúk. 



Thomas Haffa vállalkozó. Erre nem számított Fotó: Reuters

Az elmúlt években senki sem emelkedett olyan magasra, és zuhant utána olyan mélyre, mint Thomas Haffa, az EM. TV alapítója – írják a német lapok. A Neuer Markt, azaz az új gazdaság koncepciójának élharcosai Thomas és testvére Florian, akik a cég hőskorában a Disney-t túlszárnyaló vállalatbirodalomról győzködték a befektetőket, a napokban a müncheni bíróság előtt adnak számot az ellenük felhozott vádakról. 

Thomas Haffa Leo Kirch vállalatánál, a hírhedt Kirch-konszernnél kezdte média pályafutását, ahol a videó üzletág felépítéséből vette ki a részét, s a szakmai fogásokat is itt tanulta ki. 1989-ben alapította meg saját vállalkozását, amelynek keretében rövid gyermek- és ifjúsági filmek szerzői jogával kezdett kereskedni. Az üzlet nagyon jól ment, folyamatosan bővült, s a kilencvenes évek végére az egyik legjelentősebb német média vállalkozásává nőtte ki magát. A tőzsde mind Haffát, mind vállalkozását nagyon hamar kegyeibe fogadta. Thomas Haffa személye ezen túl a tőzsde világának hamarosan szinte kultikus figurájává is vált. A posztindusztriális Új Gazdaság olyan sztár vállalkozót látott benne, akinek a keze alatt úgy tűnt, minden arannyá válik. Az üzlet virágzott, ami a papírok árfolyamán és Haffáék életmódján ugyanúgy meglátszott. Vadonatúj Porschek, kastélynak is beillő luxusvillák, jachtok és fényűző partik a pénzügyi és média elitnek a francia rivi-érán, s mindenek előtt egy olyan vállalkozó, aki azt gondolta, neki minden lehetséges. 

2000 elején az EM.TV részvényei minden korábbi rekordot megdöntve 120 eurón álltak. Röviddel ezután a cégvezetés drámai költekezés mellett döntött. Néhány hónap alatt több száz millió euróért megvásároltak egy amerikai média vállalkozást (Jim Henson Company), majd mintegy másfél milliárd euróért 50 százalékos részesedést szereztek a Forma-I-hez kapcsolódó média jogok értékesítésében. 

Ez az év azonban már a válság és a közeledő bukás erőteljes jeleit is mutatta. Év közben a nyereségre vonatkozó prognózisokat többször is módosították – természetesen minden esetben lefelé. Majd a következő év elején kiderült, hogy a vállalat mérlege nem hogy nyereséget nem, de több száz millió eurós veszteséget mutat. A lavina innentől nem állt meg. Jelenleg az ügyészség azt próbálja bizonyítani, hogy a Haffa-testvérek – a gazdasági realitásokat nélkülöző beszámolóikkal és előrejelzéseikkel – tudatosan tévesztették meg befektetőiket. Az EM.TV bukásával sokak számára egy szép álom ért véget. Az álom korunk hőséről, a zseniális és tévedhetetlen vállalkozóról, valamint a média világáról, mint kimeríthetetlen Eldorádóról. Az EM.TV és Thomas Haffa történetéből az is egyértelmű, hogy a média és az azt körülvevő szövevényes gazdasági érdekeltségek világa a nyugati átlagember, a kisbefektetők számára továbbra is értelmezhetetlen. Mert ennek a történetnek az igazi vesztesei igazából ők. Thomas Haffa vagyonát ugyanis a történtek után is több száz millió euróra becsülik.


"Add vissza a pénzünket!" 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!