hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hozamesés a kamatcsökkentés után
Túlzásba vitte a forint

2002. 11. 25.
November 18-án a Magyar Nemzeti Bank váratlanul 50 bázisponttal 9,5-ről 9 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát. Az MNB lépése történelmi mérték? hozamcsökkenést váltott ki az állampapírpiacon, soha ezelőtt nem estek ekkorát egyetlen nap alatt az állampapírok hozamai. A keddi három hónapos diszkont kincstárjegy-aukción 1,5 százalékkal alacsonyabb hozamon találtak gazdára a papírok, a referenciahozamok egy éven belül 1–1,5, a hosszabb időtávra 0,19–0,88 százalékkal csökkentek. 



Járai Zsigmond jegybankelnök. Nagyot vágott Fotó: MTI

A jegybank lépése a forint erősödése miatt vált szükségessé. Miután kon-kretizálták Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának időpontját, az ország kockázata jelentősen csökkent, amit többek között a Moody\'s felminősítése is jelzett. Az infláció és az aktuális kamatszint között hazánkban van a legnagyobb különbség a csatlakozásra váró országok körében, így a külföldi pénz ömlött be a magyar állampapírpiacra, ez okozta a forint erősödését is. Az árfolyam megközelítette a 15 százalékos lebegtetési sáv erősebbik szélét, amelyet ha elér, a jegybanknak interveniálnia kell, vagyis forint eladásával, azaz devizavásárlással kell biztosítania, hogy a forint jegyzése sávon belül maradjon. 

Felmerült a sáv kiszélesítésének lehetősége is a piacon, de ez további forinterősödéshez vezetne, és ez tovább rontaná az exportőrök helyzetét, ami viszont jelen helyzetben a gazdasági növekedés ütemének csökkenéséhez vezetne. 

A magyar gazdaságpolitika nagy kérdése, hogy mihez ragaszkodik inkább: a gazdaság növekedési ütemének megtartásához, vagy az inflációs cél minden áron való eléréséhez. Amenynyiben az előbbihez, úgy további jelentős mérték? kamatcsökkentés várható, amit a piac be is árazott. 

A jelenlegi árak egy éven belül további két százalékos csökkenéssel számolnak. Amennyiben a második verzió jönne be, akkor az erősödő forint importárakra gyakorolt hatását hagyja érvényesülni. Jelenleg az első verzió látszik valószín?bbnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!