hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megállíthatatlanok a multik
Egyre több a hipermarket

2002. 10. 27.
Úgy tűnik, megállíthatatlanok a nagy alapterület? hipermarketek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén, és várhatóan a következő években is, tovább nő látogatottságuk és a piaci részesedésük. A GfK. Hungaria legfrissebb felmérése alapján látható, hogy az ezer négyzetméternél nagyobb eladóter? üzletek száma a tavalyi 570-ről jövőre 710-re emelkedik. A piackutató cég szerint a koncentráció egyre erősödő folyamatnak számít. 



Hipermarket. Nyitott kapuk Fotó: Somorjai L.

Ezt az is alátámasztja, hogy amíg a hipermarketek két évvel ezelőtt még 48, tavaly 51 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek, addig 2005-re várhatóan 56 százalékot érnek el. A hazai piaci erőviszonyok annyira stabilnak látszanak – szögezi le a felmérés –, hogy a multinacionális kereskedelem legerősebb vállalatai közé tartozó francia Carrefour/Promodés hipermarket és a német Lidl diszkontlánc lemondott a magyarországi belépéséről. 

A magyar tulajdonban levő kereskedelmi láncok jól reagáltak a multik kihívásaira: a Coop, a CBA évről évre egyre jobban stabilizálja a pozícióját, és sikeres a kíméletlen árversenyben. 

A GfK. adatai szerint a közepes méret? boltok szenvedik meg leginkább az egyre erősödő versenyt. Az elmúlt három évben folyamatosan veszítenek a részesedésükből, ugyanakkor a kimondottan kicsi, negyven vagy ennél kisebb alapterület? üzletek stabilan tartják a pozíciójukat, sőt a piackutató cég prognózisa szerint jövőre akár 50 százalékkal javíthatnak is a piaci részesedésükön. 

A következő évekre vonatkozóan a GfK. úgy látja, hogy az EU-tagság miatt a jelenleginél több nyugati áru kerül majd a polcokra, de mivel egyre jobban bővül a kínálat, minden bizonnyal csökken az élelmiszerek, a háztartási és vegyi termékek ára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!