Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2002. 10. 23–28.

Leépítések és felminősítések – melyik erő a nyerő?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem mutattak nagyobb elmozdulást a vezető tőzsdeindexek az elmúlt kereskedési héten. Amerikában a Dow Jones mérsékelt, egyszázalékos csökkenéssel, míg a Nasdaq 1,8 százalékos emelkedéssel zárt. Jó néhány jelentős céget – Citigroup, Merck, Hewlett-Packard – részesítettek az elemzők felminősítésben, ugyanakkor több cég, köztük a Citigroup és a Boeing is újabb elbocsátásokat jelentett be. A technológiai szektornak jót tett a Sony vártnál lényegesen jobb – 17 helyett 44 milliárd jenes – nyereségről számot adó beszámolója, valamint az
Amazon.com internetes kereskedő cég vártnál kedvezőbb eredménye. A BUX az ünnep miatt rövidebb kereskedési héten minimális negatív irányú elmozdulás után 7189,5 ponton zárta a hetet.

A legnagyobb, közel 15 százalékos elmozdulást a Pannonplast részvényei produkálták az utóbbi időben, a mélyrepülésben jeleskedő papír árfolyama ezúttal pozitív irányba lendült. A hét vesztese a Nabi lett, 5,5 százalékos gyengülést produkálva. Három napra felfüggesztették a Prímagáz részvények kereskedését, mivel a cég az árfolyamot jelentősen befolyásoló esemény közzétételére készül. A kereskedők között az a hír járja, hogy a 65 százalékban tulajdonos PAM Gas BV vételi ajánlat tételére készül, melynek ára az érvényes szabályok szerint legalább 1230 forint kellene, hogy legyen, ami 10 százalékkal haladja meg a jelenlegi árfolyamot. A Mollal kapcsolatos hír, hogy a horvát INA olajtársaság privatizációjára újabb pályázó, az orosz Rozsnyeft jelentkezett, melynek jelentős horvát politikai támogatottsága rontja a Mol nyerési esélyeit.

Olvasson tovább: