hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az arab euró
Az EU és az arab világ közeledése

2002. 10. 21.
Ma még nem belátható, vajon egy lépéssel közelebb kerültünk a világunióhoz, vagy csupán egy kudarcra ítélt próbálkozás az Európai Unióhoz hasonló Arab Unió és arab euró megszületése. Hat közel-keleti arab állam az eurózóna tizenhat tagországát kérte fel, hogy segítsenek nekik egy, az euróhoz hasonló közös arab valuta elindításában. Szaúd-Arábia, Katar, Bahrein, Omán, Kuvait és az Egyesült Arab Emirátusok az arab világ pénzügyi krémjét alkotják. Gazdagságuk elsősorban az olajból származik, és most úgy határoztak, hogy létrehozzák az európai integráció és valutaunió arab ikertestvérét. A komoly pénzügyi háttérrel rendelkező arab nemzetek valutái eddig nem voltak jelentősek a világ pénzpiacain a kuvaiti dinárt leszámítva, amely az iraki inváziót követően vesztette el addigi nemzetközi jelentőségét. 



Tervben az Arab Unió és a közös valuta Fotó: Reuters

Henry Azzam jordániai vezető közgazdász szerint a valutauniót nagyon könny? lesz megvalósítani, mivel a hat arab valuta mindegyike már eddig is a dollár árfolyamához volt részlegesen rögzítve. Azzam a BBC News Online-nak nyilatkozva elmondta, hogy az arab unió létrehozása sokkal inkább politikai mint gazdasági döntés eredménye, hiszen az arab államok nem demokratikusan vezetett országok, gazdaságuk pedig egyoldalú és sebezhető, mivel szinte kizárólag az olajvagyonra épül. 

Az arab gazdasági integráció jelenlegi folyamata 1981-ben kezdődött, amikor is az olajárrobbanás következményeként Kuvait, Bahrein, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok komoly gazdasági virágzásnak indultak. Mérföldkőnek számít 2000, amikor négy szegényebb arab állam – Egyiptom, Jordánia, Tunézia és Marokkó – arab szabadkereskedelmi övezet létrehozását jelentette be. A marokkói külügyminiszter az övezetet az 1958-ban létrejött Európai Szén- és Acélközösséghez (ESZAK) hasonlította, amelyből a Közös Piac, majd később az EU kifejlődött. Nyugati pénzügyi szakemberek már akkor szkepticizmussal fogadták a hírt, és komolytalannak tartották az arab államok gazdasági erejét egy az EU-hoz hasonló integrációhoz viszonyítani. Steve Barrow, egy neves londoni pénzügyi szakértő véleménye szerint az arab monetáris unió előnye a tranzakciós költségek és az árak jobb átláthatósága lenne, ugyanakkor, mivel jelenleg az arab fizetőeszközökkel csak igen kis mennyiségben kereskednek, az új közös arab valuta sohasem lehetne a dollár erős versenytársa. 

A 2000 óta működő szabadkereskedelmi zóna eredményei elég gyérek, mivel az arab világ országai jelentős demokráciadeficittel rendelkeznek még az alapvető emberi jogok terén is (pl. nők helyzete, vallás-, szólás-, és sajtószabadság stb.). Ráadásul az antidemokratikus berendezkedés mellett nincs kultúrája az egymással való kereskedelemnek sem. Az arab országok közötti kereskedelem eddig a legalapvetőbb energiahordozókra és mezőgazdasági terményekre korlátozódott. Mindezek ellenére az arab szabadkereskedelmi egyezmény és a valutaunió a jövőben létrehozhat egy egységes arab piacot. Az arab unió gazdaságilag leginkább az Európai Unióhoz kötődik, és 2010-re akár megvalósulhat a tervezett európai és arab közös szabadkereskedelmi zóna is. Az Európai Unió és az Arab Unió kapcsolódásában közel harminc ország érintett, és a távolabbi jövőben a két térség egyesülésének lehetősége is felvetődik, ami ma még talán utópisztikusnak hat, hiszen az egykori Római Birodalom 21. századi mása jönne létre egy ilyen egyesüléssel. 

Addig is az arab valutaunióhoz az érintett államoknak központi bankot kell létrehozniuk, koordinálniuk kell a pénzügyi politikájukat, és nem utolsósorban meg kell állapodniuk a közös arab valuta nevéről. Céljuk, hogy 2005-re pénzügyi uniót hozzanak létre és 2010-re Európához hasonlóan egyetlen valutája legyen az arab államoknak is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!