hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagylelkű alamizsna
Javaslatok a családtámogatásról

2002. 09. 22.
A parlament elé benyújtott indítvány szerint szeptember 1-jétől visszamenőleg húsz százalékkal emelkedne a családi pótlék, rendszeressé válna az augusztusi pluszhavi családi pótlék, több lenne az anyasági támogatás és az ikergyermekek járandósága is. 



Csehák Judit egészségügyi és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Kell-e family? Fotó: Vörös Szilárd

Az illetékes tárca képviselője lapunknak elismerte, a beterjesztett törvénytervezet nem hoz áttörést a családok anyagi helyzetében, de érzékelhető lesz némi javulás. Pedig a statisztikai adatok rémisztő képet mutatnak: a családok 10-12 százaléka számít szegénynek, és a gyermekek 15-20 százaléka minősül alultápláltnak!

Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter expozéjában kifejtette, az indítványt a kormány a szeretet, a biztonságos és jólétben történő nevelés jegyében nyújtotta be a parlament elé. Céljuk, mint mondta, a családi pótlékot vagyoni és jövedelmi viszonyoktól független társadalmi támogatássá tenni, amelyet csak a gyermek létéhez kötnek, és nem kell egyéb különleges feltételeknek eleget tenni. 

A törvénytervezet szerint az anyasági támogatást – amelyre minden szülő nő egyszer jogosult – 45 ezer 225 forintra emelik, valamint az ikreket nevelők a jelenlegi kétszeresét, vagyis 60 ezer 300 forintot kapnak gyermekenként, ami újdonságnak számít a korábbi gyakorlathoz képest.

Mátrai Márta fideszes országgyűlési képviselő a Heteknek elmondta: a Fidesz-frakció kifogásolja, hogy a jelenlegi családtámogatási törvénymódosítás csak három területet célzott meg, és ebből is kiemelt helyen a családi pótlék húszszázalékos emelése szerepelt. Ezt a gondolatot ugyan ők is támogatják, de keveslik a családonként plusz kilencszáz forintos összeget. Ezenkívül a képviselő asszony felhívta a figyelmet, hogy az intézkedésből számtalan jogintézményt kihagytak. Például a kiegészítő családi pótlék emelését, amely pontosan azokat a családokat célozza meg, amelyek nehéz körülmények között élnek. A Fidesz javaslata szerint az összeget százszázalékos mértékben kellett volna megemelni ahhoz, hogy ez igazán segítséget jelentsen a családoknak. Mátrai szerint ehhez az állam ki tudná gazdálkodni a szükséges keretet. Ebben úgy tűnik egyetértés van, Csehák Judit is azon a véleményen van, hogy az állam lehetőségeihez képest indokolatlanul alacsony támogatást nyújt a családok támogatására, a gyermeknevelésre, hiszen nálunk az uniós átlag egyötödét kapják csak a családok.

A kormánypártiak az ellenzéki kritikát egyébként azzal vetették vissza, hogy ha a Fidesz négy éven keresztül egy fillérrel sem emelte a családi pótlék öszszegét, akkor milyen alapon kevesli a húszszázalékos emelést.

A Hetek kérdésére Mátrai elmondta, nem értenek egyet a szocialisták azon tervével, hogy mindenki alanyi jogon kaphatja a családi pótlékot, amit hatéves kor felett sem kívánnak semmilyen további feltételhez kötni. Ez ugyanis alapot ad arra, hogy a dolgozni nem akaró, állami támogatásból élő szülők nincsenek ösztönözve kellőképpen arra, hogy iskolába írassák továbbra is gyermekeiket. Félő, hogy az "ilyen" családok nem a gyermekeikre fordítják a pénzt. Ezzel szemben Csehák Judit expozéjában a Fidesz hibás, perverz újraelosztásának nevezte a családok, a gyermekek közötti etnikai alapú megkülönböztetést. Így fogalmazott: "Mi nem teszünk különbséget gyermek és gyermek között, mi nem jelölünk ki támogatásra érdemeseket és érdemteleneket." A szocialista képviselő asszony hozzátette: ők is ösztönzik a tanulást, a munkavégzést, de emellett a leszakadók felzárkóztatására is kiterjed a figyelmük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!