Kereső toggle

Hosszú bájtok rövid pórázon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Októberben kezdheti munkáját az SZDSZ kezdeményezésére felállított, az APEH korábbi működését vizsgáló parlamenti bizottság. A javaslat beterjesztője, Fodor Gábor a Heteknek adott interjújában elmondta, hogy indítványa hasonló vizsgálóbizottságok létrehozását sürgeti a Postabank konszolidációs botránya, illetve a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) sok vihart kavart autópálya-üzletei és az Orbán-bányákhoz fűződő tisztázatlan kapcsolata miatt is. Fodor Gábor átvilágítaná az APEH-et is Fotó: Somorjai L.

Az úgynevezett APEH-bizottság elsősorban Simics-ka Lajos egykori elnök kinevezésének körülményeit és munkásságát veszi górcső alá. Tisztázni kívánják, a "hosszú bájtok éjszakája" néven elhíresült időszakkal kapcsolatos gyanúkat és híreszteléseket. Valóban kitöröltek-e a Fideszre és köreire nézve terhelő dokumentumokat, vagy nem. Az ügy tisztázása azért is fontos – állította Fodor –, mert az APEH politikától független működése csak így valósítható meg. 

A bizottság megvizsgálná magát az APEH számítógépes rendszerét is, ugyanis APEH-es források szerint a hatóság információs rendszerét úgy építették ki, hogy gyakorlatilag nem törölhető ki adat. Az esetleges törlést is rögzíti, Fodor szerint azonban ez is csak feltételezés, a bizonyításához vizsgálat szükséges.

A képviselő szerint a kormányváltás óta csökkent az APEH "mumus" jellege, bár a – bizonyára legnagyobb érdeklődést kiváltó – magánemberekkel szembeni túlkapások tisztázásával egyelőre nem foglalkoznak. Megfelelő társadalmi nyomás esetén azonban a parlament nem zárkózna el egy ilyen jelleg? fórum létrehozásától.

Az előzetes bizottsági viták alapján arra lehet számítani, hogy az ellenzék nem fogja megszavazni a bizottság létrehozását, meghiúsítani azonban nem tudja – állította Fodor.

Olvasson tovább: