hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A menő gyerek ára

2002. 09. 07.
Minden gondos szülő igyekszik a gyermekét olyan szakmához hozzásegíteni, ami egy életen keresztül biztosítja számára a megélhetést. Iskolakezdéskor azonban a tankönyvcsomagok és az iskolatáska ára mellett kevés szó esik azokról a kiadásokról, amelyek nélkül a gyerek nem biztos, hogy eléri a célt. Hiszen egyetem nélkül nincs vezető pozíció, nyelvvizsga nélkül nincs egyetem, különóra nélkül pedig nincs nyelvvizsga. De nem ez az egyetlen kiadás, amit fel kell vállalnia annak a családnak, amely biztosra megy, hiszen a " menő gyerek" mindezeken felül sportol, zenél és felvételi előkészítőre jár. Ez havonta akár 15 ezer forintba is kerülhet – és akkor csak egy középiskolás korú gyerekről beszélünk. 

A Felvételi Információs Szolgálat adatai szerint a 2002-ben karrierszakokra felvételizők nyolcvan százaléka rendelkezett legalább egy középfokú nyelvvizsgával. Ez azt jelenti, hogy bár a legtöbb felsőoktatási intézményben nem felvételi kritérium a nyelvtudás, akinek nincs, gyakorlatilag esélytelen. A hagyományos iskolarendszeren belüli nyelvoktatás pedig az esetek nagy részében nem elegendő ahhoz, hogy nyelvvizsgához jusson a tanuló. Így a szülő nem tehet mást, kénytelen a gyermekét magánúton taníttatni. 

Aki már általános iskolás korában meg szeretné alapozni a tudását, annak ajánlatos magántanárhoz fordulni, ugyanis a legtöbb nyelviskola nem foglalkozik 14 éven aluliakkal. A tanárok 1600-3000 forint közötti órabérért dolgoznak, vidéken pedig 800-1600 között mozognak az árak. Olcsóbb tanárt találni a nyelvvizsgával már igen, de diplomával még nem rendelkezők között lehet. Középiskolások számára bővebb a kínálat, hiszen a magántanár helyett választhatják a tanfolyamokat is. Egy standard (10 héten keresztül heti kétszer kétórás) tanfolyam ára iskolától függően 19 és 33 ezer forint között mozog. Ehhez még hozzá kell számolni a tankönyvek, munkafüzetek árát, amely nyelvenként és szintenként különböző, de nem szabad elfelejteni, hogy egy-egy drágább könyv több tanfolyamhoz is elegendő – mondta a Heteknek Nagy Zoltán, a Katedra Nyelviskola igazgatója. 

Sok elvégzett kurzus után, lehetőleg még érettségi előtt sor kerülhet a nyelvvizsgára. Ezek között a legolcsóbb, és hazánkban talán még mindig a legelfogadottabb az Idegennyelvi Továbbképző Központ (becenevén: Rigó utca) által kiadott bizonyítvány. Itt egy C típusú középfokú vizsga 9500, felsőfokú vizsga pedig 12 700 forintba kerül feltéve, ha sikerül. Aki nem akar itt vizsgázni, az választhat az egyre növekvő számú akkreditált nyelvvizsgák közül, de jóval többet kell fizetni értük.

Jobban a pénztárcájukba kell nyúlniuk azoknak a családoknak, akiknek felvételiznek a csemetéik, és úgy érzik, hogy a középiskolában nyújtott oktatás mellett az előkészítőre is szükségük lesz. A Budapesti Kommunikációs Főiskola például egész éves felvételi előkészítőt kínál (46 ezer forintért), amihez speciális könyveket kell vásárolni, további ötezer forintért. Vannak azonban olcsóbban dolgozó cégek is, ahol már 23 ezer forintért is készülődhet a felvételiző. Nagyon fontos, hogy akár nyelvvizsgáról, akár előkészítőről van szó, érdemes megkérdezni, hogy engedélyezik-e a részletfizetést, hiszen a legtöbb helyen van ilyen lehetőség.

A mai kornak megfelelően jól nevelt csemete nemcsak idegen nyelveket beszél tökéletesen, hanem zenél és sportol is. Bár a beiratkozási díj ezeknél az intézményeknél nem magas (az FTC szakosztályaiban például havonta száz forint), a sportfelszerelések valamint a hangszerek és a kották ára a szülőket terhelik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!