hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drága dinnye
Fagy- és aszálykárok

2002. 07. 21.
A múlt és a jelen egyszerre kísért: a fagykár és a szárazság váratlan helyzet elé állítja a szakembereket és a vásárlókat egyaránt. A téli kíméletlen fagy miatt ugyanis hiány van a gyümölcsfronton, a szárazság viszont hektikussá, kiszámíthatatlanná teszi a piacot és az árakat, lerövidíti a gyümölcsök szezonját – magyarázta kérdésünkre Földesné Kocsis Mária, a Budapesti Nagybani Piac szóvivője. Gabonafronton sem teljes a béke: a tavalyinál lényegesen kisebb termés várható az idén. 



Dinnyerakodó munka közben. Hopplá! Fotó: MTI

A nagy meleg miatt "öszszeérik" a korai, a késői, a szabadföldi és a fóliás dinynye, ezért egyszer hegyekben áll az édes gyümölcs, ekkor leesik az ára, aztán napok alatt elfogy, de a változatlan kereslet miatt felugrik az ár. Ez a hullámzás szinte naponta, illetve hetente megfigyelhető – mondta Földesné. Az árak ezért gyakran kiszámíthatatlanok, s a gyors érés miatt rövidebb lesz a szezon, egy-két vidéki termelő jelenthet tartalékot. A szakemberek szerint augusztus végére már csak mutatóban marad görögdinnye.

A fagy a szaktárca felmérése szerint mintegy 100 ezer hektáron okozott jelentős károkat. A barackosok többségében teljesen elfagyott 

a termés. A károk mértékét a minisztérium 25–30 milliárd forintra becsüli. 

A több éve tartó szárazság idén kritikus méreteket öltött. A talaj felső 50 centiméteres részéből 80–100 milliméternyi víz hiányzik. A kukorica, napraforgó, cukorrépa fejlődésének kezdeti szakaszában elsősorban ebből a rétegből szerzi a vizet. Később éri el gyökérzetük az alsóbb, akár 150 cm mélyen lévő vízrétegeket. Idén ez az áttörés a legtöbb helyen csak részlegesen valósult meg. Hazánkban az öntözhető földterületek nagysága 240 ezer hektárra tehető, azonban a magas költségek következtében e területnek is csak 50-60 százalékát öntözik. A helyzet javulásához legalább 30 milliméter országos eső kellene. Az öntözés külön költséggel jár, s amely termelő megengedheti, hogy öntözze a földjét, a többletkiadását a vásárlókra hárítja majd. Ilyen körülmények között nehéz előrejelzést adni – mondta Földesné –, de valószínűleg októberre stabilizálódhatnak az árak. Arra azonban mindenképpen számíthatunk – tette hozzá, hogy ősszel a télre eltárolható zöldségek (például káposzta, burgonya stb.) ára magas lesz.

Nem valószínű, hogy jelentős áremelkedéssel járna ugyanakkor a gabonafélék alacsony terméshozama. A Magyar Agrárkamara számításai szerint átlagosan hektáronként 3,5 tonna búzatermés várható, ez 15–35 százalékkal kisebb az elmúlt három év átlagánál, de a gabona minősége lényegesen jobb, mint a korábbi években. A búza 75 százaléka jó minőség? lesz, a kukoricatermés azonban az aszály következtében roszszabb lesz a vártnál. A tavalyi rekordtermés kétharmada várható. A liszt, illetve a kenyér árát mindez közvetlenül nem befolyásolja, hiszen ezt a betakarítás után a kereskedőcégek határozzák meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!