hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ió, ció, diákmunka
Sorban állás az állásokért

2002. 06. 23.
Itt a diákok által már nagyon várt szünidő. Nagyszer? lehetőség kínálkozik az iskolapadban ülés után az aktív tevékenységre. A diákszervezeti irodák országszerte számos munkalehetőséget kínálnak a diákok számára.



Jól jöhet a nyári ösztöndíj-kiegészítés Fotó: MTI

Az állásajánlatok felkutatásának több módja van: történhet újsághirdetések útján, ismerősök által, vagy utcai plakátokon keresztül. Mégis, a kellemetlen helyzetek kiküszöbölése érdekében érdemes inkább iskolaszövetkezeteken keresztül munkát vállalni. Előnyük, hogy általában csak minőségi, leinformált munkákat ajánlanak, elintézik az adminisztratív feladatokat és a legfontosabb, hogy az elvárásoknak megfelelő teljesítés esetén kezeskednek a munkabér kifizetéséről. A jelentkezés feltétele, hogy nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkezzenek a diákok, a legtöbb helyen már kérik az iskolalátogatási igazolást. Az alsó korhatár irodánként változó, általában tizenhat-tizenhét év. Az adatbázisba való felvételhez személyesen az irodákban, telefonon, vagy az Interneten kitöltött adatlapon keresztül lehet jelentkezni. Ezután első lépésként a diákoknak úgynevezett szövetkezeti részjegyet – vagy tagsági díjat – kell vásárolniuk az adott irodánál, amely 500-tól 1000 forintig terjed. A legtöbb diákszövetkezetnek van honlapja, ahol napi frissítésben helyezik el a betöltésre váró munkalehetőségeket. A legnagyobb szervezetek, mint például az Universitas, vagy a Student Diákszövetkezet, országos kiterjedés? hálózattal rendelkeznek, minden nagyobb városban van kirendeltségük. A
www.diaklap.hu címen megtalálható az összes diákszövetkezet honlapja, de akinek nincs internet-hozzáférési lehetősége, álljon itt egy-két telefonszám segítségül: Universitas: 217-6426, Student Diákszövetkezet 215-1510, MindDiák: 342-2808, Diákmunka Iskolaszövetkezet: 220-5628. 

A diákmunkáról a legtöbb embernek az utcáról ismert reklámanyag- és szórólapterjesztés, interjúkészítés jut eszébe, de ezeken kívül széles választékot találunk az egyes szakmai területeken is. Mint általában a munkaerőpiacon, ebben az esetben is az jár jobban, aki képzettebb. Előnyben vannak tehát a főiskolások, egyetemisták, vagy valamilyen nyelvtudással rendelkezők. Idegen nyelvből megfelelő szint? kommunikációs készséggel rendelkezők vállalhatnak – a jól ismert hosztesszmunkákon kívül – tolmácsolást, vagy akár idegenvezetést is. De akik már az utolsó éveket tapossák valamilyen felsőoktatási intézményben, azok is jóval könnyebb helyzetben vannak. Például a Műszaki Egyetem Iskolaszövetkezetének honlapján programozókat keresnek, s a negyed- és ötödéves hallgatók már az 500-600 forintos órabért ígérő építészmérnöki munkára is pályázhatnak. A diákszövetkezetek által ajánlott leggyakoribb szakmai munkák: számlaegyeztetés, könyvelés-előkészítés, fordítás-tolmácsolás, hosztesszmunkák, termékbemutatók vezetése. Ezekért általában 380-450 forintos órabért adnak a munkáltatók, míg az adminisztratív vagy irodai kisegítő munkák esetében – mint például számítógépes adatrögzítés (otthonról is végezhető), irodai kisegítő munkák, iratrendezés, leltározás, adatfeldolgozás, telefonkezelés – 350-380 forintra számíthatnak a munkavállaló diákok. A fizikai kisegítő munkák tarifája körülbelül 250-350 forint körül mozog: ilyenek például a szállodai és konyhai munkák, nyomdai kisegítő munkák, csomagolás. A fizetés általában havonta egyszer történik, ami rövidebb, például kéthetes munkák esetén természetesen változhat. Egy-két hetes munkák esetén előfordulhat az is, hogy több munkát végez egyszerre valaki. A ledolgozott munkaidővel beszorzott órabérek után bruttó fizetést "kap" a diák, amiből a jelenleg érvényben levő törvények szerint le kell vonni a személyi jövedelemadót, a másfél százalékos munkavállalói és szakképzési hozzájárulást. Ez körülbelül huszonhárom százalékot tesz ki havonta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!