hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üres pénzeszsákok
Inog a Kalmár-birodalom

2002. 06. 02.
Néhány héttel a választások után inogni látszik a Magyar Posta nevével fémjelzett, de "Kalmár-birodalom" néven is elhíresült úgynevezett "nemzeti" vállalategyüttes. Mint ismeretes, az Orbán-kabinet "sztármenedzsere", Kalmár István elnök-vezérigazgató alatt a hagyományos postai szolgáltatásokkal foglalkozó cég drámai változásokon ment át. A sikertörténet néhány elemét felvillantva látjuk, hogy ez időben történt a Defend Kft. "feltőkésítése", a Postabank bekebelezése, az országos készenléti Tetra-rendszer megépítésének lehetősége, s a kampány utolsó napjaiban bejelentett jelzálogbank és biztosító alapítása. Sőt a Magyar Posta beszállt az újpesti labdarúgás finanszírozásába is. 



Maradt-e benne valami? Fotó: MTI

Ám az állami vagyon tologatásával, egyik zsebből a másikba rakosgatásával épülő postásbirodalom körüli zűrök már régóta látszódtak. Alighanem épp ez utóbbinak volt köszönhető, hogy az írott és az elektronikus média az elmúlt egy évben többet foglalkozott a postával, mint az azt megelőző öt-hat évben összesen. Mint a napokban kiderült, nem is véletlenül, hiszen a napvilágra került hírek szerint hogy-hogy nem – az államkasszához hasonlóan – a postai pénzeszsákok is ugyancsak kiürültek.

Tóbiás István, a Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezetének elnöke szerint a posta jelenlegi, csődközeli helyzetének alapvetően három oka van. Egyrészt nagy hiba volt a vízfej, azaz a vezérigazgatóság folyamatos és ésszerűtlen bővítése, aminek köszönhetően mostanra mintegy ezerhatszázan dolgoznak ott. Mint mondta, ez azért nagy gond, mert az igazgatóságon dolgozók fizetése nem 55 ezer forint, mint a kézbesítőké, hanem ennek a többszöröse, ami nagyon sokba kerül a vállalatnak. 

Tóbiás szerint ugyancsak rossz döntésnek bizonyult a vezetés részéről a "több lábon állás" stratégiájának követése. A szakszervezeti vezető kifejtette, hogy a klaszszikus postai tevékenységbe nem tartozó új feladatok, mint például az utazásszervezés, biztosítási vagy a Tetra-rendszer kiépítése helyett az eddigi szolgáltatások színvonalát kellett volna javítani. Továbbra is megoldatlan ugyanis a biztonság, a létszámkérdés és a levélfeldolgozás. Bár Kalmár szerint "az összes új terület nyereséges, a végeken, a kézbesítők fizetésében és munkakörülményeiben eddig ebből semmi nem jelentkezett. Nem tudom kinek jó ez
a »több lábon állás«, de a klasszikus szolgáltatások területén dolgozóknak nem. Kemény profiltisztítást kellene végrehajtani, mert nem igaz az, hogy az unióban is így csinálják". A jelenlegi vezetőség azonban azt hangsúlyozza, hogy a több funkcióra azért van szükség, hogy a cégnél dolgozó majdnem 44 ezer embernek tartósan tudjanak állást biztosítani.

A harmadik nagy probléma a vezetők gyors cseréje és féktelen költekezése. 

A sort Krupanics Sándor nyitotta, akit a Fidesz-kormány hatalomra jutásakor neveztek ki. "Nagyjából egyéves működése alatt 19-20 milliárdos beruházásokat eszközölt, aminek a mai napig isszuk a levét" – kommentálta Tóbiás István. Őt követte Lipp István, majd Varjú Tamás, aki a 18 ezer fővel dolgozó portugál postát tartotta követendő mintának, ami miatt 15 ezer ember elbocsátását tervezte. Legvégül pedig a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Kalmár István következett, aki "több értekezleten is elmondta, hogy egyetlen baja van: az, hogy ő Orbán Viktor informatikai főtanácsadója". Bár az ő ötlete volt a több lábon álló posta kiépítése, igazából csak egy döntését fájlalja Tóbiás, nevezetesen, hogy miért kellett a posta központi épületének tárgyalóját 189, a konyhát pedig 209 millióért felújítani. Elképzelhető azonban, hogy neki is mennie kell majd, hiszen az új kormány több minisztere is jelezte már, hogy nem tetszik nekik a Magyar Posta üzleti terve. Ez a gyors rotáció teljesen összekuszálja a gazdálkodást, hiszen ahány vezető, annyi vállalati stratégia. 


Kalmár István 



Villamosmérnök és informatikus, nős, két gyermek apja.

Munkahelyek: Videoton, Microsystem Rt. alapító, MicrosDelta és MicroSun Kft. tulajdonos-ügyvezető.

Az Orbán-kormány megalakulása után az APEH informatikai elnökhelyettese és a miniszterelnök főtanácsadója, a Magyar Posta Rt. felügyelőbizottságának elnöke, majd elnök-vezérigazgatója.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!