hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Továbbra is pang az ingatlanpiac
A vevőknek áll a zászló

2002. 05. 12.
Aki ingatlant akar venni, most tegye! Túlkínálat, ebből fakadóan stagnáló árak jellemzik mind a lakóingatlan-, mind az iroda-, mind a raktárépület piacot – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. (GKI) legfrissebb felméréséből. A lakáshitelek használt lakásokra való kiterjesztése eddig csekély mértékben élénkítette a piacot, az igazi hatása a szakemberek szerint várhatóan csak az év végén vagy jövőre érezteti hatását. A Heteknek nyilatkozó szakemberek az idén nem várnak fellendülést a lakáspiacon, sőt várhatóan a használt lakások ára jóval az infláció alatt marad. 



Megállt az emelkedés Fotó: Somorjai L.

Az év elején tapasztalt biztató kezdetek után "beállt" az ingatlanpiac – derül ki a GKI felméréséből. Bár a lakáshitelek kedvező változásai után némileg fokozódott az érdeklődés a lakóingatlanok iránt – erre utal a napokban a tumultus a földhivataloknál és a hitelt nyújtó bankoknál –, a nyélbeütött adásvételek számában azonban eddig ez nem jelent meg. Változás a következő tizenkét hónapban sem várható, az eddigi viszonyok megszilárdulásával lehet számolni.

A használt lakóingatlanok ára Budapesten 160–300 ezer forint között mozog négyzetméterenként. Molnár László a GKI kutatásvezetője a Heteknek elmondta: a használt lakások ára az idén öt százalékkal, az új lakásoké pedig az inflációnál valamivel magasabban, 9-11 százalékkal emelkedik majd. Az új lakások árának magasabb emelkedése sem a piac élénkülésével, hanem az építőanyagok és az emberi munkaerő árának inflációnál magasabb növekedésével magyarázható. A lakáshitel használt lakásokra való kiterjesztése pedig azért eredményezett csak minimális növekedést, mert az igénylők többsége nem építésre, hanem felújításra használta fel a pénzt. A szakértő azonban arra számít, hogy 2003-ban megélénkül a használtlakás-vásárlás is. 

Az ingatlanberuházással és ingatlanközvetítéssel foglalkozó Casaro Hungary Kft. lapunknak nyilatkozó szakértője egyetértett abban, hogy lakáshitelek használt lakásokra való kiterjesztése fellendíti a forgalmat, de míg Molnár ezt a jövő évre vonatkozóan várja, addig a neve elhallgatását kérő szakértő optimistább: szerinte már fél év múlva érezhető lesz a javulás. 

Eltérő azonban a GKI és a Casaro szakembereinek a véleménye a külföldiek ingatlanvásárlási szándékával kapcsolatban. Míg a GKI elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy a külföldiek piaci aktivitása a múlté, addig a Casaro szakértője arról számolt be, hogy a Fidesz-kormány bukása óta egyre több külföldi jelzi a befektetési szándékát. 

Azoknak, akik a pangást befektetésre szeretnék felhasználni, Molnár László azt ajánlja, hogy tartsák szem előtt, hogy az ingatlanbefektetés hosszú távú vállalkozás. Az állampapír gyorsabb, nagyobb likviditást biztosít, míg az ingatlan kockázatosabb, de 15–20 év távlatában legalább akkora, vagy még nagyobb hasznot hajt. Érdemes ötvözni a két lehetőség előnyeit, és megtakarított pénzük egy részét ingatlanba, más részét pedig állampapírba fektetni, de kizárólag az egyik formára rábízni minden megtakarítást, semmiképp sem szerencsés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!