Kereső toggle

Sötétnek beállított tiszta üzletek

Medgyessyt továbbra is támadják

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tisztességtelen kampányfogásnak tartja Szabó József a Paksi Atomerőm? egykori vezérigazgatója a Magyar Nemzet minapi cikkét. A kormánylap Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt korábbi paksi üzleti tevékenységéről írt bíráló cikket, amelyben megkérdőjelezi a tanácsadásért cserébe felvett összegek jogosságát. Szabó szerint a lap ezzel le akarja járatni Medgyessyt, hiszen éppen a cikk megjelenése utáni napokban utazott az atomvárosba. Az ügy pikantériája, hogy a paksiak többségében szocialista érzelműek, hiszen Szabó József – mint MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt – 12-13 százalékkal vezet a fideszes ellenlábas előtt. Medgyessy Péter. Be akarják feketíteni Fotó: Somorjai L.

A Magyar Nemzet címlapról induló és a lap belső oldalain folytatódó egész oldalas cikkében Medgyessy Péter korábbi üzleti tevékenységét állítja pellengére azt sugallva, hogy tényleges tevékenység elvégzése nélkül vett fel milliókat az atomerőművel kötött szerződések leple alatt. Hangsúlyozza, hogy a tanácsadóként működő Medgyessy tevékenységének semmilyen nyoma nem lelhető fel. Botrányszagúnak, idegborzolónak titulálva a kooperációt kiemeli a történet szereplőinek az akkori és a mostani párthovatartozását. 

1991-ben felmerült az a kérdés, hogy az atomerőművet bővítsék, mert az országnak nagy szüksége volt villamosenergiára. Miután Európában az oroszok és a franciák "számítanak" egyedül az atomenergiában, ezért velük indultak meg a tárgyalások. A paksiak – akik műszaki tapasztalattal igen, de pénzügyivel nem rendelkeztek – a kiváló francia kapcsolatokkal rendelkező Magyar Paribas Rt.-vel kötöttek szerződést azzal a céllal, hogy a franciákkal való tárgyalások során segítsék a műszakiakat. A szerződést Medgyessy Péter, az rt. akkori vezérigazgatója írta alá, de ő közvetlenül nem vett részt a tanácsadásban, sem a közvetítésben. Az atomerőm? nem Medgyessyvel, hanem a cégével kötött szerződést, és működött együtt – mondta a Heteknek Pónya József, az erőm? akkori vezérigazgatója. A nyugdíjas vezető elmondta, magával Medgyessyvel tíz éve nem találkozott, a munkát a Paribas által küldött emberek végezték el. "Nevetséges, hogy tíz évvel az események után most ezzel foglalkoznak"– tette hozzá. Ha akkor Orbán Viktor lett volna az rt. elnöke, vele kötöttem volna meg a szerződést – fűzte hozzá Pónya, aki tragikusnak tartja, hogy a kampányban ilyen ügyeket hoznak elő. 

A Magyar Nemzet szerdai számában közölt állításra Medgyessy Péter baranyai körútján egy újságírónak így reagált: ez is egy újabb trükk, mint a Gresham-ügy vagy a Pécsi Önkormányzattal kapcsolatos korábbi híresztelés, teljesen alaptalan.  A Hetek megbízható forrásból úgy értesült, hogy az MSZP vezetését nem érte váratlanul a Medgyessy ellen indított újabb kormánypárti támadás. Politikai körökben ugyanis már korábban elterjedt, hogy a Fidesz ilyen, a gazdasági életben egyébként megszokott ügyleteket akar előhozni  a miniszterelnök-jelölt lejáratására. Csak a "támadás" időpontja volt kérdéses, mert jobboldalon bizonytalanok voltak abban, hogy az ilyen támadások nem az ellenkező hatást váltják-e ki, és éppen hőst csinálnak Medgyessyből. 

Szabó Józsefet, aki később lett az atomerőm? első számú vezetője, azért kezdte ki a Magyar Nemzet, mert 1998-ban szerződést kötött egy bizonyos Agóra Marketing Kft.-vel. A cégnek – a lap szerint – többszörös áttétellel van köze Medgyessy Péterhez. A szerződés közvélemény-kutatásra vonatkozott. A cikk nem állítja ugyan, hogy nem végezték volna el a havi 8 millió forint érték? munkát, csupán ezt sejteti, miközben hangsúlyozza az összeg nagyságát és a cég tagjainak szocialista politikusokhoz való közelségét, mintegy politikai maffia rémét felvázolva. Szabó – aki az MSZP helyi országgyűlési képviselő- jelöltje – lapunknak kifejtette, hogy a Magyar Villamos Művek 2000-ben pályázatot írt ki úgynevezett villamoskapacitásra, azaz erőm? építésére, esetleg bővítésre, melyre a Paksi Atomerőm? Rt. is pályázatot nyújtott be. Az Agóra a közvélemény állandó vizsgálatára, a hazai és a nemzetközi zöldek meggyőzési lehetőségének kidolgozására, kommunikációs tervek elkészítésére kapott megbízást. Szabó kiemelte, hogy a cég minden hónapban elkészítette a tanulmányokat, a felméréseket, és kidolgozta a koncepciót. 


Kommunista stílusban?

Vadász Iván, az Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke szerint nagyon nehéz meghatározni, szaktanácsadás esetében mennyi a reális nagyságú díj, és emellett valóban nehezen mérhető a teljesítmény is. A jogszabály nem írja elő a szaktanács dokumentálását, hanem a szerződő felek írják elő, hogy mikor számít elismerhetőnek a teljesítés. A tanácsadó számlát állít ki, amit ha az adott vállalat lekönyvel, gyakorlatilag el is ismeri a munka elvégzését. A Paksi Atomerőm?ben is végeznek rendszeresen adóellenőrzést. A számviteli törvény kimondja, hogy nem lehet a kötelezettségek és költségek között olyan összeg, tétel, amelyet az adott cég nem fogadott el. Ha utólag mégis vitatja a munka elvégzését, ki kell vezetnie a kötelezettségei és költségei közül, önrevíziót kell kérnie az elévülési időn belül. Elméletileg ugyan visszakövetelhetné a pénzt, de kizárt hogy a bíróság előtt sok foganatja lenne, miután a felek már egyszer elismerték a teljesítést. Azzal pedig, hogy később megváltozott az álláspont, nem lehet a bíróság előtt érvelni. Azt a szerződést tehát, amit felek kölcsönösen elfogadtak, utólagosan megkérdőjelezni csak politikai síkon lehetséges, jogilag nem – szögezte le Vadász. Szerződéseket kétségbe vonni a kommunista kurzusra volt jellemző – tette hozzá –, amikor is, ha párt érdekei úgy kívánták, felülemelkedtek a törvényeken.

Olvasson tovább: