Kereső toggle

Az Enron szennyese

A cápa és a macsó duója

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Enron energiaóriás csődjéhez – a Newsweek hírmagazin elemzése szerint legalábbis – a topmenedzserek tíz éven át folyó rivalizálása és szexuális kicsapongásai, a hedonizmus is hozzájárultak. Az Egyesült Államok legnagyobb pénzügyi csődjének hátteréről számtalan tényfeltárás jelent meg
(A politikusok jól járnak – Csődcsúcs az USA-ban, Hetek, 2002. február 8.), miként hazudtak a nagyrészvényesek a kisbefektetőknek a cég valós helyzetéről, hogyan manipulálta a világhír? könyvvizsgáló cég a cégadatokat, miközben a nagyrészvényesek "diszkréten" távoztak a süllyedő hajóról.Sherron Watkins, az Enron alelnöke és Jeffrey Skilling, korábbi vezérigazgatója a szenátus előtt állnak Fotó: Reuters

A hírmagazin szerint a két főszereplő: Rebecca Mark, alias "cápa", a magas, szőke üzletasszony, aki nőiességét rendkívüli rámenősséggel vetette latba üzleti partnereivel szemben, valamint Jeff Skilling, a "macsó", aki férfiasságát női beosztottain és a legkülönfélébb "túlélőtúrákon" és vállalati bulikon élte ki. Mark és Skilling kezdettől ki nem állhatták egymást, pedig voltak közös vonásaik is. Mindketten 1993-ban lépték túl a negyvenet, mindketten középosztálybeliek az USA közép-nyugati régiójából. Hasonlóképpen rövid idő alatt lettek csúcsvezetőkké, és egyformán erőszakosak és célratörők voltak. Rebecca kétszer is felkerült a Fortune magazin "Az ötven legbefolyásosabb amerikai üzletasszony" toplistájára. Az "öreg" Ken Lay, az Enron alapító elnöke – az óriásvállalat fénykorában – jótékonysági partikra és washingtoni politikai eseményekre járt, miközben Rebecca, az alelnök, és Skilling, az operatív igazgató módszeresen szétverték a céget.

Rebecca Mark erőműveket épített, illetve vásárolt szerte a világon, és értékesítette a megtermelt energiát. Imádta, hogy munkája során Henry Kissingerrel, a kínai és az izraeli elnökkel és más rangos politikai szereplőkkel tárgyalhat.

Skilling ódivatúnak vélte Mark munkáját. Ő a kereskedelemre tette a hangsúlyt, különösen az "újgazdaság", az internetkereskedelem vonzotta. Rebecca ezért is lenézte őt, mert szerinte Skilling soha nem épített semmit. Ezzel szemben rendkívül kemény kiképzés alá vetette beosztottait. Ezer mérföldes crossmotortúrát, vadvízi evezést és más túlélőtáborokat szervezett beosztottainak. Olyan messzire ment, hogy egy lelkész külön levélben figyelmeztette, hogy kollégái lelke felett nem uralkodhat, a lélek fölött egyedül Isten az úr. Skillinget ez nem hatotta meg különösebben, egészen az Enron csődjéig folytatta lelki terrorját beosztottain. Rebecca sem volt híján a megalomániának, egy indiai partin előbb kedvenc elefántjával, majd egy Harley Davidsonnal "vagánykodott".

Eközben a szexuális viszszaélések mindennaposak voltak a cégnél. Mark és Skilling is elváltak, és különféle kapcsolatokat folytattak. Skilling új feleségét, egykori titkárnőjét egy évi 600 ezer dolláros állással jutalmazta. A főnökök szeretői egyben besúgók is voltak, így az intrika az egész céget áthatotta. A "vállalati partikon" a Tiffany-készletek, a prostituáltak, a táncosnők és a palackonként 575 dolláros Crystal pezsgők elengedhetetlen kellékek voltak.

A Newsweek az erkölcsi romlást egyértelműen a cég későbbi anyagi csődjét okozó tényezőnek nevezi, ami vészharang számos más, hasonló úton járó cég hedonista cégvezetői számára is.

Olvasson tovább: