Kereső toggle

A pécsi önkormányzat internetezik

Virtuális üzlet valóságos haszon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Természetesen még csak kísérleti jelleggel, de már működik a pécsi önkormányzat portálján az internet alapú beszerzési rendszer. A rendszer kiváló lehetőség arra, hogy az önkormányzat mintegy tíz százalékos árengedménnyel jusson író- és irodaszerekhez. Még mielőtt bárki legyintene erre, azt is elárulhatjuk, hogy ezzel a tíz százalékos dologi megtakarítással éves szinten akár egy iskola teljes évi költségvetését tudja megspórolni a fenntartó.

Amint azt Horváth Zoltán önkormányzati képviselőtől – a projekt felelősétől, az önkormányzat informatikai tanácsnokától – megtudtuk, Pécsett szakítani kívánnak a hagyományos beszerzési módszerekkel. Az eddigi gyakorlat szerint egy-egy nagyobb lépték? dologi beruházás során faxon vagy levélben kértek árajánlatot partnereiktől. Az új rendszer bevezetésével a beszállítók interneten keresztül értesülhetnek folyamatosan az önkormányzat különböző vásárlási szándékairól, amelyre azután licitszerűen reagálhatnak. Ennek során az árak természetesen lefelé haladnak.

A CITYLOG elnevezés? rendszer kidolgozásában és üzemeltetésében országosan ismert informatikai társaságok mellett pécsi cégek is részt vesznek. Az önkormányzatnak a rendszer kiépítése nem került jelentős kiadásába, hiszen azt a projekt forgalmazói finanszírozták. A rendszer a vásárlók számára ingyenes használatot biztosít, a segítségével létrejött üzletekből viszont bizonyos jutalék illeti az üzemeltetőt a beszállítók hasznából. A "mindenki jól jár" elv alapján a vásárló kedvezőbb áron kapja a portékát, a beszállító gyorsan értesülhet az üzleti lehetőségről, valamint nagyobb tételben tudja forgalmazni termékeit. A rendszer abban az értelemben zárt, hogy csak előre bejelentkezett cégek kerülnek fel a beszállítói partnerek sorába, és így csak ők vehetnek részt a különböző árajánlatkéréseken. Természetesen a vásárlói oldal sincs korlátozva, így a tervek között szerepel az, hogy a környező városok önkormányzatait, valamint a pécsi önkormányzat saját fenntartású intézményeit is bevonják a vásárlói oldalon, sőt nagyobb külsős cégek, szolgáltatók is részt vehetnek az önkormányzattal közösen az így már rendkívül jelentős piaccá bővülő rendszerben. A Magyarországon jelenleg még egyedülálló kezdeményezés a legmodernebb és legkorszer?bb beszerzési eljárások közé tartozik, amely jól illeszkedik az unió dinamikus informatikai fejlesztéseihez, elképzeléseihez is.

Olvasson tovább: