Kereső toggle

Az üzlet megy, a tőke marad

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A közelmúltban sajtóértesülések láttak napvilágot arról, hogy az egyik legnagyobb hazai izraeli ingatlan-befektetőcsoport, a bevásárlóközpontok és irodaházak fejlesztésében a kilencvenes évek közepe óta élenjáró Ofer Brothers tavaly bejelentett plázaeladási tervei az izraeli tőke távozását vetítik előre a szektorból. Az elmúlt hat évben közel félmilliárd dollárt Magyarországon befektető cég magyarországi igazgatója, a nyolcvanéves Yuli Ofer határozottan cáfolta ezeket az állításokat a Budapest Business Journalnak adott interjújában. Emellett a héten egy új izraeli cég alapított hazai leányvállalatot az ingatlanüzletágban.

Arról van csupán szó – mondta Ofer úr –, hogy egyrészt már túl sok pláza van Magyarországon, valamint most jó árat kap a Duna, a Sopron, és a Nyíregyháza Plazakért, amit más típusú ingatlanfejlesztésekbe szeretne fektetni. "A helyi sajtóértesülésektől függetlenül, a bevásárlóközpontok eladása egyelőre még nem lezárt üzlet. Januárra várjuk az aláírásukat… Ha sikerül ezt a három bevásárlóközpontot 100 millió dollárért eladnom, a pénz egészét újra Magyarországon fogom befektetni a következő években."

A lakó- és kereskedelmi ingatlanfejlesztéseknek kedvező hátteret nyújt a kormány jelenlegi gazdaságpolitikája és a jelzáloghitelezés oly régóta várt megjelenése, valamint a bankok versenye Magyarországon. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az ingatlanpiacon újabb izreli tőke is megjelent a héten. Ingatlanfejlesztő- és tanácsadóközpontot létesített ugyanis a Tel-Aviv-i tőzsdén 1982 óta jegyzett Marlaz építőipari csoport. Izrael egyik legnagyobb építő és ingatlanfejlesztő cége regionális központot szeretne létrehozni Budapesten, ahol emellett több száz lakás építését is tervezi. A Marlaz szeretne tulajdont szerezni magyar építőipari cégekben is. A Napi Gazdaság értesülései szerint a csoport érdekeltségébe tartozik a VIII. kerületi Park Szálloda is, amelyet nyolcmillió dollárért újítanak fel.

Minden bizonnyal az Ofer Brothers leglátványosabb idei projektjei közé tartozik majd idén a Duna Plaza és a Duna közé eső terület lakó-, irodai és rekreációs célokat is szolgáló ingatlanfejlesztése, ahol már 1500 lakásra szóló építési engedéllyel is rendelkeznek. A területet korábban a Transelektro Rt.-vel közösen birtokolták, de most a két cég külön fejleszti a felosztás után rendelkezésére álló területeket. Ofer úr szerint a Transelektro és az Ofer Brothers szétválása sem vezethető vissza személyes ellentétekre, hanem arról van inkább szó, hogy mindkét cég elég erős már ahhoz, hogy önálló fejlesztésekbe fogjon. A szintén nemrég lezárult Unilever Irodaház eladásából befolyó pénznek is valószínűleg szerepe lesz a Nyíregyházán tervezett termálfürő-beruházásban, amellyel a cég, az amerikaiak mellett, úttörő szerepet vállal a Kelet-Magyarországra irányuló tőkemobilizációban.

Olvasson tovább: