Kereső toggle

Drámaian megnőtt biztosítási díjak az USA-ban

Ki biztosít kit?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szeptember 11-ei eseményeknek jó és rossz következményei egyaránt voltak mind az Egyesült Államokban, mind világszerte. A jók között lehet említeni azt, hogy a terrortámadás olyan egységbe kovácsolta az amerikai népet, amilyenre talán a második világháború óta nem volt példa. A rosszak listája azonban vélhetőleg sokkal hoszszabb: New Yorkban a munkanélküliség komoly nehézségeket okoz, amelyet a gazdasági pangás tovább súlyosbít. A Világkereskedelmi Központ megsemmisülése azonban nem kis vihart okozott a biztosítási piacon is. 

A támadás nyomán a biztosítókhoz rengeteg olyan igényt nyújtottak be, amelyeket bizony kénytelenek lesznek kifizetni. Ezek öszszege egyes becslések szerint ötvenmilliárd dollár körül mozog. A biztosítók ugyanakkor híresek arról, hogy nem szeretnek megválni a pénzüktől, vagy ha ezt mégsem tudják elkerülni, úgy igyekeznek azt mielőbb visszaszerezni. Jelenleg is épp erről van szó, ám az a módszer, amelyet választottak, nem kis visszatetszést kelt. A díjszabások olyan arányú emelésére került ugyanis sor, amelyre nem sok példa volt az elmúlt időszakban. A gépkocsi-biztosításokat 12-15 százalékkal, a betegbiztosítást hozzávetőleg ugyanannyival, de a lakóházak, irodaépületek díjait 30-50, sőt 100 százalékkal is felemelik. "Láttam már hasonló folyamatokat, de ilyet még sohasem!" – mondta az egyik bérszabályozás alatt álló New York-i lakótelep igazgatója. 

Egyes ingatlanszakértők azonban úgy vélekednek, hogy a biztosítótársaságok a fennálló helyzetet a saját hasznukra és anyagi sikereik előmozdítására akarják kihasználni. "A dolog túlmegy minden határon. A szeptember 11-ei események bizonyos tekintetben ürügyet adtak a biztosítótársaságoknak, hogy alaposan felemelhessék díjszabásaikat" – jelentette ki az egyik háziurakat képviselő New York-i szervezet elnöke. Majd hozzáfűzte: ráadásul "számos vállalat, mind amerikai, mind nemzetközi, megszüntette a lakóházak biztosítását, ami csökkenti a versengést, és tovább fokozza az árakat". 

Önkéntelenül felmerül azonban egy kérdés: a biztosítótársaságok hosszú éveken át magas összegeket szedtek be a Világkereskedelmi Központ tulajdonosaitól arra az esetre, ha valami történne akár az épületekkel, akár a benne dolgozókkal. A különböző vállalatok is fizettek biztosítási díjakat, tehát befolytak azok a pénzek, amelyeket most ki kell fizetniük a szóban forgó cégeknek. Miért tehát ezek a hatalmas mérv? emelések? Miért van szükség arra, hogy lakónegyedeket nyilvánítsanak feltételezhető terrorista célpontoknak, és esetleg kétszeresére emeljék biztosítási díjszabásaikat? Arról nem is beszélve, hogy most már nemcsak New Yorkról, hanem az egész ország területéről van szó.

A biztosítás minden bizonnyal kockázat. A biztosító meghatározott ellenérték fejében vállalja, hogy megtéríti az ügyfelek veszteségét, amennyiben azok felmerülnek. Ezek a vállalatok azonban valószínűség-számítás segítségével kalkulálják ki, mennyi díjat kell beszedniük ahhoz, hogy az ügyleteiket haszonnal zárják. Senki sem kívánhatja persze, hogy a biztosítótársaságok a saját zsebükből elégítsék ki a károsultakat, hiszen minden üzletnek meg kell termelnie a saját hasznát, anélkül miért alapítana bárki is céget. Itt azonban másról van szó! Ezekkel a hatalmas arányú díjszabásemelésekkel a biztosító mamutcégek a kockázat kiiktatását akarják elérni, azaz annak a biztosítottakra történő teljes áthárítását. A kérdés tehát manapság már az: valójában ki biztosít kit?

Olvasson tovább: