hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tippek az év végi könyveléshez

2001. 12. 16.
Év vége közeledtével egyre több vállalkozó, vállalkozás szeretné minimalizálni a várható adóalapját. A tisztánlátás érdekében érdemes már december 31-e előtt megbecsülni az év végére várható adóalapot, hogy lehetőségünk legyen annak mérséklésére. (Ez egyébként is szükséges a december 20-áig esedékes adófeltöltési kötelezettség miatt.) A következőkben a teljesség igénye nélkül néhány adóalap-csökkentő lehetőséget veszünk számba. 

A társasági adóalap csökkentésére ad lehetőséget egyes előrehozott költségek elszámolása. Ilyen lehet például az 50 ezer forint alatti eszközbeszerzés. A kis- és középvállalkozások "extra" adókedvezménye, hogy a törvényben meghatározott tárgyi eszköz-, illetve tenyészállat-beszerzés után legfeljebb 10 millió forint beruházási összegig csökkenthető az adóalap. A kis- és középvállalkozások további kedvezményei, hogy fejlesztési hiteleik kamatának 40 százalékát levonhatják az adójukból. 

A céges keretek közötti adómentes ajándékozásnak csak szűk lehetőségei vannak, ezt egyszeri 500 forint/fő értékhatárig lehet tehermentesen megtenni. A munkavállalói juttatások egyes lehetséges adókímélő megoldásai még a magánnyugdíj és az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj átvállalása.

Még napjainkban is, főleg a magas adóterhek miatt, a karácsonyi vásárlásokhoz mérhető nagy divatja van a nyereséget mérséklő számlavásárlásoknak, melyek természetesen az illegális megoldások közé tartoznak. A vállalkozások ilyenkor gyakran nem számolnak azzal, hogy a számlán szereplő szolgáltatás kapcsolódik-e az általuk folytatott gazdálkodáshoz, másrészt, hogy a kibocsátó – amellett, hogy jogosult-e az adott szolgáltatáshoz – rendelkezik-e a szolgáltatásnyújtás feltételeivel, illetve kétséget kizáróan igazolható-e annak teljesítése. 

A közcélú adomány esetén igazolással, az adományozott összeg 30 százaléka vonható le az szja-ból, ennek felső határa közhasznú szervezet esetében 50 ezer, kiemelkedően közhasznú szervezet esetében pedig 100 ezer forint. Tartós adományozás esetén, amit megállapodásba kell foglalni, az adomány további 5 százaléka érvényesíthető külön kedvezményként.

Igaz, hogy az adótörvény idén még csak az új, jövő évtől viszont már a használtlakás-vásárlásokra vonatkozó hitelek törlesztései után is 40 százalékos adókedvezményt biztosít, legfeljebb 240 ezer forintig.

A nyugdíjasoknak érdemes idei bevételeik minél nagyobb hányadát a következő évre átvinni, jövőre ugyanis az adótörvény nem sorolja azokat az összevonandó jövedelmek közé, tehát nem kell utána adózni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!