hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rekordcsőd az USA-ban, stagnáló BUX
Tőzsdejelentés 2001. 11. 28 12. 04.

2001. 12. 09.
Jelentősebb elmozdulás nélkül zárták a hetet a világ vezető értékpapírpiacai. Az USA-ban az Enron energetikai vállalat körül kipattant botrány borzolta a befektetők kedélyeit. A 61 milliárd dollárnyi kötelezettséggel rendelkező cég árfolyama fél év alatt 80 dollárról 60 centre esett. A cég csődje magával ránthatja az energiaszektort és a neki hitelező bankokat, de a fém, a fa, a szén és a papír kereskedelmét is érintheti. 

Az amerikai indexek a keddi rallynak köszönhetően pluszban zártak, és az európaiak is, London kivételével gyenge emelkedéssel zárták a hetet. Az eurózóna kedvező inflációs adata teret ad a további kamatcsökkentési várakozásoknak. A BUX lanyha forgalom mellett több mint másfél százalékkal 7118 pontig gyengült.

Az index csökkenéséért elsősorban a 900 forint közelébe visszaeső Matáv, és az 5000 forintig süllyedő Mol volt felelős. Utóbbi árfolyama a Gazdasági Minisztérium azon bejelentésére kezdett látványosan süllyedni, miszerint a gázüzletág megvásárlására a jövő év második felénél előbb várhatóan nem kerülhet sor. A kisebb papírok közül viszont többen remekeltek. A Danubius árfolyama öt hónapja nem látott magasságba, 3100 forintig emelkedett (+14,8 százalék). Közel ekkorát ugrott az Arago által felvásárolni készült Pick árfolyama is. Hét százalékot erősödött az egy konzorcium tagjaként egy milliárd forintos MÁV-megrendelesből részesülő Synergon papírja. Csipegették a befektetők a Nabi, a Prímagáz és a Démász részvényeit is, 7,5, 10,5, illetve 3,5 százalékkal tornázva fel azok árát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!