Régi valuták EU-tanáziája

Cikk nyomtatása
Továbbítás emailben

Euróreklám Athénban Fotó: Reuters

Ajánlatos minél hamarabb bankszámlára helyezni az otthon tartott valutákat – hívta fel a figyelmet a közelgő euróra való tekintettel a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mint ismeretes január elsejével megszűnik 12 jól ismert európai valuta. A jegybank most informáló kampányt indít annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen az áttérés. A bankok ugyanis január elsején automatikusan átváltják a bankszámlákon szereplő összegeket euróra, de ugyanezt február 15-étől kezdve csak az adott ország jegybankjai teszik meg. Ebben az esetben nem csak az utazás, hanem az átváltás is külön költséget jelent, hiszen a bankok 25-30 százalékos felárakkal dolgoznak. Euróreklám Athénban Fotó: Reuters

A jegybank becslése szerint a lakosság 70 milliárd forint érték? bankjegyet tart otthon a különböző megszűnésre váró valutákban. (A német márka, az osztrák schilling, a francia frank, az olasz líra, a görög drachma, a spanyol peseta, a belga frank, a finn márka, továbbá a holland gulden, a portugál escudo, az ír font és a luxemburgi frank szűnik meg véglegesen január 1-vel.) Mivel a lakosságnál kint levő valuták begyűjtése komoly akadályokba ütközik, az aprópénz beváltás sajátos alternatíváját kínálja az UNICEF, az "Aprók az aprókért" névre hallgató kezdeményezés értelmében. A 15-étől induló három hónapos program keretében csaknem ötszáz bankfiókban kihelyezett megfelelő gyűjtőméret? hengerben nyílik lehetőség az aprópénzek elhelyezésére. A befolyó összegeket az UNICEF magyar és nemzetközi gyermekprogramok finanszírozására fordítja majd.

Olvasson tovább:

A nyugati világ prosperitásá­nak kulcsa a kínai munkások kezében van. Fotó: AP

Baj van Kínában

A kínai jegybank egymás után többször leértékelte a jüant, és ez az elmúlt húsz év legnagyobb árfolyamesését okozta. A nem várt központi beavatkozás azt mutatja, hogy most már a legfelsőbb vezetés is aggódik a gazdaság állapota miatt.
A Twitter és az Apple is elképesztő dolgokat védetett le az elmúlt években.

Géniuszféltés

Azt, hogy össztársadalmi szinten folyamatosan szükség van az élet minden területét lefedő innovációkra, senki sem vitatja. Sokan úgy vélik azonban, hogy az elviekben ezt a célt támogató szabadalmaztatási procedúra és jogszabályok nem feltétlenül segítenek ezen.

Brit szelfikirályok

Virágkorát éli a szelfiláz, amely jelen pillanatban megállít­hatatlannak tűnik. Múzeumok engednek szigorú fényképezéssel kapcsolatos szabályaikból a nagyobb látogatottság kedvéért, máshol a legextrább szelfiket vagyonokkal jutalmazzák.

Feliratkozás hírlevélre

 
Név: *
Email: *
Feliratkozással elfogadja a Hetek adatvédelmi elveit