hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mikor bont újra vitorlát
Fa Nándor a visszatérésről

2001. 11. 04.
Fa Nándorról néhány éve keveset hallani. Nevét akkor ismertük meg, amikor először társával, majd magányosan körülvitorlázta a Földet. A következő Vandee Globe-on már esélyesként kezelte a világ szaksajtója, ám 1996-ban elpártolt mellőle a szerencse. "Vonz a tenger, a tengeri vitorlázás és a verseny" – mondja Fa Nándor, aki egyelőre csupán a magyar kis- és középvállalkozók szokásos piaci versenyében küzd a jobb pozícióért. Ha azonban ebben a tengerhez hasonlóan cseppet sem barátságos közegben nyertes lesz, nyerni akar az óceánon is. Manapság tehát elsősorban vállalkozó, ám céljai – akárcsak a sportban – az üzleti életben is nagyok. A "földkerülőként" ismertté vált egykori versenyző kikötőtechnikai berendezések és egy világhír? vitorlásruházati márka forgalmazásával foglalkozik. Cége sikeresnek és életképesnek bizonyult, hiszen több nyugat-európai megrendelésnek tesz eleget. Szakított egykori szponzoraival, de nem személyes ellentétek miatt, hanem magát a szponzorálás konstrukcióját nem vállalja tovább. 



Fa Nándor a Balatonon vitorlázik – igaz, egyszemélyes tókerülő verseny szervezőjeként. Vállalkozó Fotó: Bujnovszky Tamás

"Még 96-ban eldöntöttem, legközelebb akkor indulok, ha szponzorok nélkül, saját kontóra tehetem. Nem a támogatóimban csalódtam, és nem is a visszatérésemet firtató kérdések alól akarok kibújni. Az óceáni szólóvitorlázáshoz tűz kell, motiváció. Kevésbé fontos az életkor (48 éves vagyok) vagy az erőnlét – akarni kell a győzelmet, és az akarást, hogy is mondjam, ezt nem erősíti a szponzorokkal való állandó kapcsolattartás. A következő Vandee Globe 2004-ben lesz. Erről már akkor is lekéstem volna, ha történetesen a zsebemben volna az induláshoz minimálisan szükséges 600 millió forint. Ráadásul engem már nem motivál, hogy sokadik legyek. A nyerőesélyesek a fenti összeg két-háromszorosát költik hajóra, tréningre és marketingre. Ennyi pénzem pedig nekem nincs.

Nem tartom kizártnak, hogy saját vállalkozásom képes legyen olyan eredményt kitermelni, amivel már neki lehet állni egy olyan hároméves programnak, amelynek végén ott lehet a 2008-as földkerülő rajtja. Ám ez – úgy érzem – legkevésbé rajtam, Fa Nándoron múlik, sokkal inkább azon a gazdaságirányításon, mely eldöntheti, marad-e az ország egyfajta adósrabszolgaságban, vagy a hazai vállalkozót is odaengedik, ahol európai nyereséget lehet regisztrálni. Az világos és rendben is van, hogy az eddigi törekvések a multik idecsalogatását célozták, nem is akarok politizálni, de egy multinacionális cég nem akarja a magyar vitorlázót támogatni, megvan a saját identitása. És bevallom, nekem is a magamé. 

Nem gondolom, hogy ép ésszel megsaccolhatnám, mennyi az esély egy földkerülőn való indulásra. Nagyban függ a gazdaságtól. Ha beszállítóknak szánnak minket a nagyokhoz, akkor nem vesznek bennünket komolyan. Az a szerep a függőségről szól, akkor pedig elúszik a hajó.

Még nem késő. A retorika megvan. Arra nem tudok válaszolni, melyik párt lenne nekem, a vállalkozónak jó. De szerintem a vitorlázásról beszélgettünk."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!