hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország korrupt ország

2001. 11. 04.
Hasonlóan a többi kelet-közép-európaihoz, a korrupciót a magyarok többsége nem tartja normális dolognak. Honfitársaink fele adott már kenőpénzt életében. Ugyanakkor a felnőtt lakosság kétharmadának véleménye szerint Magyarország korrupt ország. Többek között ezt állapítja meg a GfK. Piackutató Intézet idén nyáron végzett vizsgálata.

A megkeresett ezer fő háromnegyede elutasítja azt az állítást, hogy "a megvesztegetés teljesen természetes része az életnek, aki élni akarja az életet, annak muszáj adnia".

Nagy többséget képviselnek azok, akik szerint inkább az államnak kellene harcolni a korrupció és a megvesztegetés ellen, nem pedig a polgároknak. 

A megkérdezettek fele mondja, hogy a jelenlegi kormánynak nem áll érdekében a korrupció elleni küzdelem!

Ami a múltat illeti, fele-fele azoknak az aránya, akik szerint a szocialista időkben kevesebb, illetve ugyanennyi volt a korrupció. A leginkább fertőzött területek közül toronymagasan az egészségügyet nevezték meg (25 százalék), a további sorrend a következő: a rendőrség, a minisztériumok (egyaránt 15 százalék), majd a közhivatalok (pályázatok, igazolások), 10 százalék feletti említéssel. Utánuk következik az igazságszolgáltatás, a vámszervek és a bankvilág, majd egészen kis arányú említéssel (1 százalék) a hadsereg, illetve közoktatás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!