hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa: ha én gazdag lennék

2001. 12. 02.
Az Európai Bizottság nemrég közzétett Versenyképességi jelentése feketén fehéren kimutatja, hogy az elmúlt 25 évben még soha nem volt ilyen nagy különbség az amerikai és az európai életszínvonal, valamint a két régió gazdasági növekedése között. Az EU gazdasági teljesítményének mélyrepülésén érdemben az Atlanti-óceán mindkét partján beköszöntött recesszió és a terrorhullám sem változtatott.



Hangyaszorgalom Fotó: Reuters

A gazdaság általános teljesítményét mérő mutató, az egy főre eső hazai össztermék (GDP) az Európai Unióban ma csupán 65 százalékát teszi ki az amerikainak, sőt az utóbbi öt évben az USA GDP-jénél jóval lassabb ütemben emelkedett. Az unió vállalkozási politikáért felelős biztosa, Erkki Liikanen keserűen jegyezte meg a friss adatok kapcsán: "Európa egyértelm? vesztes a gazdasági növekedés és az életszínvonal terén." Ennek fő okai a gyenge termelékenység és az alacsony foglalkoztatottság, különösen az unió meghatározó országaiban: Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban. "A nagy EU-tagok rosszul teljesítenek" – hangsúlyozta Liikanen. 

A friss adatok fényében ma már szinte illuzórikusnak hat az, amit az EU államfői tavalyi csúcsértekezletükön célul tűztek ki, hogy 2010-re Európa a világ legversenyképesebb gazdasága legyen. Kritikusaik azonban azóta is joggal okolják az államszövetséget az ehhez szükséges alapvető reformok elmaradása miatt, az eredmények pedig magukért beszélnek: a termelékenység Nyugat-Európában ma már 25 százalékkal (!) alacsonyabb, mint a tengerentúlon. A két kontinens közötti hatékonysági szakadék tovább nő. Az Európai Bizottság jelentése arra is rámutat, hogy Európával nem csak az a gond, hogy azonos idő alatt egy átlag dolgozó csupán a háromnegyedét végzi el egy amerikai munkájának, de időben is kevesebbet dolgozik, mivel a szabadidőt jóval többre értékeli, mint a plusz jövedelmet. A nagy EU-tagok közül egyedül hazánk legnagyobb külgazdasági partnerének, Németországnak sikerült valamicskét javítani termelékenységén, de jóval a várakozások alatti szinten.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!