hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bomba üzlet

2001. 11. 04.
Minden bizonnyal az évszázad üzletének számít a Pentagon döntése: a 200 milliárd dolláros újgenerációs vadászgéptendert a Lockheed Martin nyerte el, s ezzel hoszszú távra is biztonságban tudhatja magát. Nem úgy, mint a Boeing, amely alulmaradt a versenyben. A cég számára pedig éppen jókor jött volna a megatender, hiszen a szeptemberi terrortámadás óta sorra viszszamondták a légitársaságok a megrendeléseiket. Bár az amerikai védelmi minisztérium a döntés nyilvánosságra hozatalakor a Boeing tervét is "hasonlóan magas színvonalúnak és kiválónak" ítélte, ez mit sem segít a vállalatóriás elkeserítő helyzetén. Vigasztalásképpen a Boeing is beszállhat az üzletbe, bár konkrétumokat egyelőre nem hoztak nyilvánosságra ennek mikéntjéről.



A Lockheed Martin X–35 típusú többfeladatú harcászati vadászrepülőgépe túlszárnyalta vetélytársát. Fotó: Reuters

Az amerikai hadsereggel kötött megállapodás háromezer darab repülőgép gyártásáról szól, amelyeket 2003-tól kezdenek gyártani, és 2008-tól állítanak hadrendbe. Az új repülőgép kifejlesztését hosszas vita előzte meg. Bár ellenzői váltig hangoztatták, hogy a jelenleg is hadrendben álló amerikai repülőgépeknek még hosszú ideig nem lesznek méltó ellenfelei, de tény, hogy ezek már többszöri továbbfejlesztéssel szolgálnak évtizedek óta. Ez a vadászbombázó többek között a Magyar Honvédségnek is felajánlott F–16 típusokat fogja leváltani 2008-tól.

A project 1993-ban indult el. A pályázó cégek terveinek a jelenlegi legmagasabb műszaki követelményeket kellett kielégíteniük: kitűnő repülési képesség, lopakodó (stealth) kialakítás, a repülő törzsében "elrejtett" fegyverzet (ideértve a bombákat és egyéb függesztményeket), közvetlen találatokkal szembeni túlélőképesség, ötvenéves élettartam, és a tengerészgyalogsági változatnál STOVL, vagyis a függőleges le- és felszállás képessége. 

A teljes fejlesztési költség körülbelül 19 milliárd dollár lesz. A programban egyébként az Egyesült Államokon kívül Nagy-Britannia, Olaszország, Hollandia, Törökország és más európai országok is részt vesznek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!