hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hát én immár mit válasszak
Internetszolgáltatók

2001. 07. 14.
Olyan sok internetszolgáltató működik Magyarországon, hogy nehéz eldönteni, melyiknél is érdemes előfizetni. Ez a cikk segítséget kíván nyújtani az olvasónak, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatót válassza. Az internetszolgáltató olyan cég, amely biztosítja, hogy otthoni gépünkkel csatlakozhassunk a világhálóra, ezenkívül e-mail címet, és több-kevesebb tárhelyet is ad saját szerverén, így akár saját weboldalt is üzemeltethetünk. 

Több mindent figyelembe kell venni akkor, amikor egy szolgáltatót kiválasztunk a sok közül. Például elérhető-e a lakhelyünkön? Mennyi a havi díja? Van-e a szolgáltatásnak percdíja? Hány órát lehet ezért a pénzért az interneten lenni? Mekkora a maximális és garantált letöltési, illetve feltöltési sebesség? (letöltés – saját gépre adat lehozása, feltöltés – más gépre adat küldése) Ezeket a sebességeket Kbps (Kilobit per szekundum) mértékegységben mérik. Van-e belépési díj? Milyen eszközöket kell venni a számítógépen kívül a működéshez? Annak is érdemes utánakérdezni, hogy képes lesz-e a szolgáltató azt nyújtani, amit ígér. 

Az internetszolgáltatásnak többféle technikai megoldása lehetséges. Anélkül, hogy a tisztelt olvasót nagyon a technikai részletekkel megterhelnénk, röviden írunk erről, mivel e tudás nélkül nehéz eldönteni, hogy melyik szolgáltatás a legjobb számunkra. A világhálóra lehet analóg, ISDN- vagy ADSL- telefonvonalon, kábeltévé-hálózaton, mobiltelefonon, vagy a közeli jövőben akár műholdon keresztül is rákapcsolódni. Az internetezés kábeltévé-hálózaton a legolcsóbb és leggyorsabb. A sebessége 500 és 2000 Kbps között van, és mindez körülbelül 11 000 forintért havonta. Hátránya, hogy nem minden településen elérhető, és ezért az ország lakosságának csak egy része veheti igénybe. Szintén elég gyors hozzáférést (368 Kbps) biztosít a telefonvonalon működő ADSL-szolgáltatás, de egyelőre erre csak Budapesten és Székesfehérváron lehet előfizetni. Lehet a világhálóra ISDN-vonalon is rákapcsolódni. Az ISDN lehet egy- vagy kétcsatornás. Két csatorna esetén kétszer akkora sebességet érhetünk el (128 Kbps), mint egy csatorna esetén. Az ISDN és az ADSL előnye, hogy az internet használata közben tudunk telefonálni. Egyszerű, analóg telefonvonalon keresztül is a világhálóra lehet kapcsolódni. Ez a szolgáltatás szinte minden településen elérhető, de a sebessége kisebb (körülbelül 40 Kbps), mint az előzőleg említett szolgáltatásoké, de az ára is olcsóbb a többiekénél. Van olyan szolgáltató, akinél korlátlan használatért 4750 Ft/hó az előfizetési díj, de lehet már havi 500 Ft-ért is havonta öt órát a hálón lenni. Ahol nincs sem kábeltévé, sem telefonvonal, ott mobiltelefonon keresztül lehet internetezni, azonban ez a megoldás nem olcsó, és egyenlőre a GPRS-szolgáltatás sem túl nagy sebesség? (30 Kbps). Tervben vannak olyan megoldások is, hogy műholdon keresztül lehessen a világhálóra belépni. Ha ez megvalósul, akkor még a tanyák sem lesznek kirekesztve a nagyvilágból.

A legnagyobb szolgáltatók Magyarországon az Axelero (volt MatávNet), a DataNet, az Elender és az Euroweb, melyek többféle szolgáltatást nyújtanak. A
www.isz.hu címen a legtöbb hazai szolgáltatóról kaphatunk információt, és megtudhatjuk azt is, hogy a lakóhelyünkön melyik szolgáltató üzemel. A nagyobb cégek mellett érdemes a kisebbek ajánlatait is megnézni, mivel jelentős árkülönbségek vannak. A sok szolgáltató között a Tisztanet internetszolgáltatóra azért érdemes odafigyelni, mivel ez az egyetlen Magyarországon működő szolgáltató, amelyik szűri a letölthető oldalakat. Akik ennél a szolgáltatónál fizetnek elő, pornográf oldalakra véletlenül sem tévednek, mivel ezeket kiszűri a rendszer.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!