Kereső toggle

Sci-fi a jelenben

Videofon a startvonalnál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lassan-lassan utolérjük a sci-fi-filmekben látott technikai színvonalat: a komputerek, a vezeték nélküli telefonok, fotocellás ajtók ma már természetes velejárói és szolgálói az atomkor emberének. No de itt van, lelépett a mozivászonról a legújabb vívmány: a videofon is! A készülék nem más, mint a televízió és a mobiltelefon kombinációja: láthatjuk is azt, akivel éppen telefonon értekezünk. Az újszülött technika olyan nagy érdeklődést váltott ki Japánban, hogy a felhívásra 150 ezer ember jelentkezett "kísérleti nyuszinak". Hallom, látom – videofon Fotó: Reuters

A kamerával felszerelt telefonokat az NTT DoCoMo, Japán vezető mobil szolgáltatója indította el május végén. A 3G (harmadik generációs) mobilhálózat, egyelőre próba jelleggel, csak 3300 videofonnal üzemel. A készülékekért óriási volt a tolongás az újdonságra mindig is éhes japánok között: nem kevesebb mint 150 ezer önkéntes állt sorba, hogy részt vehessen a próbaüzemben. Ami igaz, az igaz, a hálózatnak és a készülékeknek most még sok hibájuk van, de ezeket folyamatosan javítják, és őszre szeretné a DoCoMo a kereskedelmi szolgáltatást beindítani. "Idővel mindenki át fog állni a most használt 2G-s telefonról 3G-re – ugyanúgy, ahogy mindenki átállt már az 1G analóg telefonról 2G digitális telefonra" – állítják japán szakértők. 

A Japán operátoroknak nemcsak a hálózat és a készülékek hibái okoznak problémát, hanem a telefonokra érkező e-mailes vírusok is. Szerintük a mobilokra érkező kártevők veszélyesebbek, mint a számítógépekbe jutók, mivel ezek például nagy telefonszámlát okozhatnak a tulajdonosnak azzal, ha tengerentúli hívásokat kezdeményeznek. 

Köztudott, hogy a legtöbb mobilhálózat az 1991 óta elterjedt GSM-szabvány szerint működik, mely adatátviteli sebessége ugyan megfelel a beszélgetések továbbításához, de kevés a fejlettebb szolgáltatások üzemeltetéséhez. Ezért fejlesztették ki a GSM-rendszeren belül használható GPRS (Általános Csomagkapcsolt Rádióhálózat) szolgáltatást, ami már csomagkapcsolt elven működik, és a sebessége is nagyobb az eddigi hálózatokénál. A GPRS már lehetővé teszi a GSM-hálózatokon belül a WAP-böngészést, az elektronikus levelezést, de sebessége például a video-telefonáláshoz még mindig kevés, többek között ezért is, a jövőben több szolgáltató tervezi a harmadik generációs (3G) mobilhálózat üzembe állítását. A szakemberek szerint a 3G mobilhálózat már megfelelő sebesség? adatátvitelt tesz lehetővé, így lehetségessé válik ilyen hálózatokon keresztül a video-telefonálás, videofájlok továbbítása és HTML-oldalak böngészése is. 

A jövő megteremtésében nincs megállás: a japán mérnökök sem pihennek, még el sem indultak a 3G-s hálózatok, máris elkezdték a 4G hálózat szabványainak kidolgozását.

Olvasson tovább: