hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tovább nő a szakadék a szegények és a gazdagok között

2001. 06. 23.
Bár nem várható nagyobb krízis, jelentős megtorpanás a világgazdaság növekedésében, a szegények és a gazdagok közötti szakadék mégis tovább fog mélyülni a következő 15 évben – legalábbis ez derül ki egy amerikai kutatók által a CIA felkérésére készített tanulmányból. 



Egy fiatalember krumpliszsákokkal megrakott szekeret húz Nairobiban. Kenyában a lakosság több mint fele nem egészen egy dollárból "él" naponta

A kutatók arra számítanak, hogy összességében dinamikusan, a második világháború utáni időszakhoz hasonlóan erőteljes ütemben fog növekedni a világgazdaság a következő 15 évben. A világ gazdaságának húzóágazatai továbbra is az informatika és a kereskedelem lesznek, azonban nagy különbségek várhatók az egyes régiók között: tovább fog nőni a már most is jellemző szakadék, a már leszakadt térségek még hátrányosabb helyzetbe kerülnek a jövőben. Ez nemcsak a fejlődő országokra vonatkozik, hanem azokra is, ahol politikai konfliktus dúl, például Afrika, Eurázsia, a Közel-Kelet vagy a Kaukázus némely országa. A fejlődő országok sorából ugyanakkor pozitív értelemben kilóg Kína és India, ahol magas, évi 7 százalék körüli a gazdasági növekedés, s emiatt várhatóan képesek lesznek felzárkózni. A tanulmány szerint csökkenni fog a különbség Európa és Észak-Amerika között, és felzárkózásra számíthatnak azok az országai, amelyek az Európai Unióhoz csatlakoznak a jövőben. A délkelet-európai államok sorsa pedig attól függ, hogy mikor tud stabilizálódni a térség. Oroszország és a Fák országai számára nem prognosztizálnak prosperitást az amerikai kutatók.

Igaz, hogy 15 év múlva több mint egymilliárddal többen élünk majd a Földön (a számítások szerint 7,2 milliárd fő), a születések száma azonban csökkenő tendenciát mutat, s ez már lassan két évtizede megfigyelhető. A népszaporulat döntő többségét (több mint 90 százalékát) a fejlődő országok adják, a fejlett világ viszont megállíthatatlanul öregszik. Az elmúlt évekre (és a következőkre is) jellemző tendencia, hogy egyre erősebb a nagyvárosok koncentráló hatása. Az ENSZ egyik közelmúltban publikált felméréséből az is kiderül, hogy a Föld minden hatodik lakója (!) nagyvárosi nyomornegyedben lakik. Ez az egymilliárdnyi ember főként a szegény kontinenseken: Latin-Amerikában, Ázsiában, vagy Afrikában él, és az említett gazdasági környezet, no meg a jövő kilátásai nem ígérnek sok jót a számukra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!